Advertentie

Peking vervolgt 'paniekzaaiers'

©EPA

Peking gaat niet langer de beurs stutten met miljarden kooporders, maar richt nu zijn vizier op de 'paniekzaaiers' bij beurshuizen en journalisten.

De Chinese overheid erkent dat het weinig zin heeft de tuimelende financiële markten te stutten met massale kooporders.

Sinds de aankondiging begin juli dat Peking een vloer onder de beurs wou leggen, trokken staatsgerelateerde overheidsfondsen en beurshuizen zo'n 200 miljard dollar (180 miljard euro) uit. Zonder veel resultaat: de beurzen van Sjanghai en Shenzhen bleven onderuit gaan. De Shanghai Composite noteert zo'n 15 procent onder het peil van begin juli. 

Peking verandert nu volgens de zakenkrant Financial Times het geweer van schouder en vervolgt diegenen die de markten zouden 'destabiliseren' met paniekberichten. De beurswaakhond verdenkt 22 individuen van handel met voorkennis, marktmanipulatie en 'het verspreiden van geruchten' en heeft hun dossiers overgemaakt aan de politie. 

Bij de 22 zitten acht kaderleden van het Citic Securities, één van de belangrijkste zakenbanken van het land. Er is ook een journalist bij van het gerespecteerde beleggersblad Caijin. Hij zou volgens het officiële persbureau Xinhua erkend hebben 'op basis van geruchten en eigen inschattingen' over de aandelenmarkt geschreven te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud