Advertentie

Rente-opstoot doet Europese beurzen pijn

Traders op de beurs van Frankfurt ©REUTERS

De Europese beurzen verliezen 1,5 tot 2 procent. Beleggers vluchten uit aandelen door de plotse klim van de lange rente. De rente op de Duitse Bund is in een week tijd bijna verdubbeld.

De beurzen op het oude continent kleuren bloedrood. De indexen verliezen gemiddeld dik anderhalf procent. In Parijs zakt de CAC40 zelfs rond 2 procent.

De oorzaak is niet ver te zoeken. De stijging van de langetermijnrente zet zich door. De rente op het tienjarige Belgische staatspapier stijgt opnieuw met 7 basispunten tot 1,26 procent, nadat er woensdag al 15 basispunten bij kwamen. De Duitse lange rente wint evenveel en bedraagt nu 0,95 procent. Vorige vrijdag was dat slechts 0,49 procent.

De voornaamste oorzaak van de lange rente is de stijging van de inflatie en de opwaartse aanpassing van de inflatieverwachtingen.

In Europa krijgen onder meer de nutsgroepen er stevig van langs met verliezen van meer dan 2 procent voor Engie (het vroegere GDF Suez) en EDF, en van 1,5 tot 2 procent voor E.ON en RWE.

In Brussel zijn vastgoedgroepen logischerwijs de kop van Jut. Hun schulden worden duurder en de dividenden die ze aandeelhouders bieden, worden minder interessant. Leasinvest verliest meer dan 3 procent, Vastned Retail Belgium meer dan 7 procent.

Voor extra druk zorgt de onzekerheid rond Griekenland. Het land moet tegen vrijdagavond 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF, maar heeft dat geld niet. De geldschieters van het Balkanland willen pas met vers geld over de brug komen als Athene zich engageert tot verdere hervormingen. Premier Alexis Tsipras toonde zich donderdagmorgen optimistisch over de goede afloop. De aandelen van Griekse banken zakken ettelijke procenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud