Advertentie

Robots jagen Nikkei naar hoogste peil sinds 1996

Masayoshi Son, de bekendste en kleurrijkste Japanse IT-ondernemer, levert met zijn holding Softbank een belangrijke bijdrage aan de Nikkei-hausse ©REUTERS

De Japanse beurs staat op het hoogste peil sinds 1996. Rode draad bij de klim dit jaar: rise of the robots!

Het is niet onmiddellijk een markt die de gemiddelde belegger in de categorie 'opkomend' indeelt, maar de Japanse beurs is vandaag op kousenvoeten naar het hoogste peil in twee decennia geslopen. 

De Nikkei , de invloedrijkste barometer op de beurs van Tokio, sloot 0,3 procent hoger op 20.881 punten. Een bescheiden klim, maar die volstaat wel voor de hoogste slotkoers sinds 5 december 1996.

De grootste sprong voorwaarts voor de Japanse beurs kwam er in 2013. Toen boekte de Nikkei de sterkste sprong sinds 1972, met dank aan de centrale bank die de totaaloorlog tegen inflatie verklaarde. Sindsdien koopt de centrale bank ook in bulk aandelen op, waardoor ze bij veel bedrijven uit de Nikkei zelfs de grootste aandeelhouder geworden is. 

Dit jaar is de Nikkei al bijna 10 procent gestegen. Dit mede dankzij een economie die eindelijk aan de beterhand lijkt: in het tweede kwartaal zette Japan met een groei van 0,6 procent de beste prestatie van alle grote westerse landen neer. Bovendien groeit de derde grootste economie in de wereld nu al zes kwartalen op rij, waarmee Japan eindelijk komaf lijkt te maken een jarenlange cyclus van valse economische lentes. 

DE MOTOREN VAN DE NIKKEI-KLIM IN 2017 

(in punten)

  1. Tokyo Electron (255 punten)
  2. Softbank (202 punten)
  3. Fanuc (177 punten)
  4. Kyocera (115 punten)
  5. Yaskawa Electric (69 punten)

Maar bedrijfseconomisch komt de brandstof op de beurs dit jaar vooral van een beperkt kransje van vijf technologiebedrijven, dat het gros van de 1.800 punten winst voor de Nikkei aanleverde (zie inzetje). 

De rode draad bij dat kransje zijn robots.

Fanuc is de wereldmarktleider in robots. Een bedrijf dat vaak het 'Apple van Japan' wordt genoemd. Notoir mediaschuw ook: Fanuc beschikt pas sinds 2015 over een Engelstalig hoekje investor relations op zijn webstek. Louter de aankondiging dat beleggers geen cursus Japans meer nodig hadden om de roboticareus te doorgronden, hielp de beurswaarde in één dag 6 miljard euro hoger

Nog iets groter is de bijdrage van Softbank. Dat is de 80 miljard euro grote speeltuin van Masayoshi Son, de bekendste en kleurrijkste technologie-ondernemer van Japan. Softbank is een investeerder van het eerste uur in taxi-app Uber, lijfde met ARM Holdings dé Britse technologieparel in, maar staat bij het brede publiek toch vooral bekend als ontwikkelaar van de robot Pepper.  

Eenzelfde verhaal bij Yaskawa Electric. Dat is eveneens een roboticaspecialist. Zo zijn ongeveer alle robots die bezoekers aan het Nederlandse themapark 'Huis Ten Bosch' in Nagasaki zien, van de hand van Yaskawa.

Yashawa-robots in Japans themapark 'Huis ten Bosch'

De boodschap is duidelijk: wie wil inspelen op een toekomst waar robots de lakens uitdelen, is bij de Nikkei aan het goede adres. Daarbij wel de kanttekening dat Japanse aandelen tegen gemiddeld 18 keer de winst - goedkoper dan Wall Street, duurder dan Europa - geen koopje meer zijn. Maar die disclaimer geldt na een jarenlange schier onafgebroken hausse voor zowat alle aandelenmarkten in de wereld. 

Nog dit: aan een record is de Nikkei nog lang niet toe. De index piekte eind 1989 in volle Japanse beurszeepbel op net geen 40.000 punten. Bij de huidige koers moet de Nikkei dus bijna 100 procent stijgen om een vers record op te tekenen. 

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud