Advertentie

Roebel glijdt ijzingwekkend snel weg

©AFP

Beleggers zeggen het vertrouwen in Rusland op. De roebel is nu sinds de zomer gehalveerd, waardoor veel Russische bedrijven onder hun dollarschulden dreigen te bezwijken.

Elvira Nabiullina moet op dit ogenblik de vrouw met de zwaarste job ter wereld zijn. De gouverneur van de Russische centrale bank probeerde vannacht de beleggersvlucht uit Rusland een halt toe te roepen door de rente drastisch te verhogen, van 10,5 naar 17 procent.

Het leverde de Russische munt slechts een paar uur respijt op. Na de drastische renteverhoging ging de roebel zelfs helemaal in 'meltdownmodus'. Eén euro kostte op een bepaald ogenblik 99 roebel. Daarmee is de roebel in luttele maanden tijd zowat gehalveerd (zie grafiek).

Sinds het dieptepunt herstelde de roebel enigszins, tot rond 85 per euro, een verlies van zo'n 6 procent. Maar de wilde achtbaanrit van de munt alleen al vandaag spreekt boekdelen: bij het dieptepunt van 99 per euro noteerde de roebel 27 procent onder zijn 'dagpiek'. 

Het zijn lang niet alleen buitenlandse beleggers die hun vertrouwen in Rusland opzeggen. Ook de Russen zelf verliezen snel hun vertrouwen in de eigen munt, zoals deze tweet van Rusland-correspondent Olaf Koens leert:

Kennis belt. 'Olaf, heb jij Paypal? Ik heb daar euro's, maar kan het alleen maar in roebels opnemen. Ik schrijf het je over, goed?' #paniek— Olaf Koens (@obk) 16 december 2014

 

De belangrijkste oorzaken zijn genoegzaam bekend. Ondanks de tuimelende olieprijs is de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) niet van plan om de productie terug te schroeven. Brent-Noordzeeolie gaat dinsdag voor het eerst sinds juli 2009 onder 60 dollar per vat van de hand.

In juni bedroeg de olieprijs nog 115 dollar. Nauwelijks zes maanden later is de prijs dus - net als de roebel - bijna gehalveerd. En dat is zorgwekkend voor een land dat een olieprijs van 100 à 110 dollar nodig heeft om zijn begroting sluitend te houden.

Rosneft

Voor de tweede dag op rij besmette de Russische crisis de Europese beurzen. Beleggers zijn steeds meer bezorgd dat een zware recessie voor de Russische economie ook de Europese Unie kan treffen. In de namiddaghandel lieten de indexen wel een fors herstel optekenen.

Bovendien is er ook een financiële link. De Russische overheid an sich heeft weinig dollarschulden uitstaan. Maar Russische (staats)bedrijven als Gazprom, Rosneft of Lukoil hebben voor miljarden schulden in dollars uitstaan.

Reuters becijferde dat Russische bedrijven samen een schuldenberg van 650 miljard dollar opgebouwd hebben. En alleen al het komende jaar moeten die ondernemingen 135 miljard dollar schulden aflossen. Een schuldenlast die exponentieel stijgt naarmate de roebel tuimelt.

Bij analisten groeit het vermoeden dat de centrale bank haar geldpersen inzet om de schulden van 'bevriende' bedrijven af te lossen. Zo schrijft de New York Times dat oliegigant Rosneft vrijdag voor 625 miljard roebel schuldpapier uitgaf. De kopers waren niet bekend, maar zo goed als zeker gaat het om staatsbanken.

Die staatsbanken zouden vervolgens de Rosneft-schulden bij de centrale bank ingeruild hebben voor vers gedrukte roebels. Het zou die stortvloed aan 'Rosneft-roebels' geweest zijn die maandag de bodem onder de koers van de Russische weggeslagen heeft.

-27%
Bij het dieptepunt van 99 per euro noteerde de roebel 27 procent onder zijn 'dagpiek'

Beleggers verkopen vooral Europese bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet in Rusland realiseren. Zo tuimelt de Deense brouwer Carlsberg 6,6 procent, de Duitse retailgigant Metro gaat 4 procent lager en ook de Franse bankreus Société Générale gaat bijna 4 procent lager.

Maar de zwaarste klappen zijn toch voor de Russische aandelen. In Londen tuimelt bankgigant Sberbank liefst 25 procent, bij Gazprom - 's werelds grootste aardgasbedrijf - gaat er 12 procent van de koers af.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud