Advertentie

Russische noodrem stopt beleggersvlucht maar even

Maandagmorgen stond in Moskou een wisselkoers van 72 roebel per euro op de borden. Tegen 's avonds kostte één euro al 80 roebel. ©AFP

Met een forse renteverhoging in het holst van de nacht probeerde Rusland de beleggersvlucht te stoppen. Het paardenmiddel werkte slechts even, de roebel zet de val voort.

De nieuwe roebelcrisis, de zwaarste sinds 1998, joeg de beleggers maandag de stuipen op het lijf en sleurde de Europese beurzen mee de dieperik in. De Euro Stoxx50, de korf van invloedrijkste aandelen uit de eurozone, tuimelde 2,7 procent.

De Russische centrale bank trok in het holst van de nacht de rente in één trek van 10,5 naar 17 procent op, in een poging de beleggersvlucht af te remmen. In een mededeling zei de centrale bank dat de maatregel de neergang van de roebel en de inflatiedreiging moet tegengaan. Eerder op maandag had de bank geprobeerd met steuninterventies de val van de roebel te stoppen, maar tevergeefs.

De roebel wist met de drastische maatregel dinsdagochtend slechts even te herstellen. De Russische munt zakt intussen tot 82 roebel per euro, een nieuw diepterecord. Sinds begin dit jaar verloor de roebel tegenover de euro 45 procent. 

Een combinatie van de zware val van de olieprijs en Westerse sancties voor de Russische inmenging in de Oekraïense crisis treft de Russische markten midscheeps. De zakenbank JPMorgan verwacht dat de Russische economie in 2015 de slechtst presterende grote wereldeconomie wordt, met een krimp van 0,8 procent. 

De Russische roebel daalde maandag opnieuw 10 procent naar een vers dieptepunt. In de zomer kostte één euro nog minder dan 50 roebel. Die pijlsnelle muntontwaarding dreigt via een fors duurdere invoer de inflatie uit de hand te laten lopen.

De strijd tussen Moskou en Kiev spitst zich niet langer alleen toe op het conflict in het oosten van Oekraïne, ook de status van zwakste munt van het jaar staat op het spel.  

©(rv)

De beleggersvlucht liet zich niet alleen op de valutamarkt voelen. De Russische tienjaarsrente steeg 20 basispunten naar 13 procent. Beleggers eisen nu een hogere vergoeding van Rusland dan van Rwanda. Om het plaatje compleet te maken kreeg de beurs van Moskou een zware klap. Technologiegigant Apple is nu in zijn eentje meer waard dan de hele Russische beurs samen.

‘Rusland is momenteel geen markt voor beleggers, alleen voor speculanten’, vat Ronny Claeys het sentiment samen. Volgens de KBC Asset Management-strateeg is het vertrouwen in het land momenteel compleet zoek. ‘Zelfs rijke Russen plaatsen hun geld momenteel liever zo snel mogelijk in het buitenland.’

Rusland is momenteel geen markt voor beleggers, alleen voor speculanten
Ronny Claeys
Strateeg KBC AM

De gevolgen van de internationale sancties en vooral de forse daling van de olieprijs laten steeds duidelijkere sporen na op de Russische economie. Zo kromp de industriële productie in november onverwacht.

Ook een Russische oliereus als Gazprom deelt fors in de klappen. In Londen kelderde het aandeel maandag ruim 10 procent. ‘Met een waardering van minder dan 3 keer de verwachte winst voor 2015 noteert Gazprom spotgoedkoop. Maar als het ooit weer beter gaat in Rusland, zal er nog voldoende tijd zijn om in te stappen’, waarschuwt Claeys.

De kelderende roebel is ook slecht nieuws voor westerse bedrijven die veel inkomsten halen uit Rusland. Volgens Claeys blijven de problemen beperkt tot bedrijven die 5 tot 10 procent of meer van hun omzet in Rusland realiseren. Op de beurs van Brussel noteren geen bedrijven met zo’n blootstelling.

Het Rusland-risico zit al grotendeels in de prijs
Ronny Claeys
Strateeg KBC AM

Internationaal haalt brouwer Carlsberg 30 procent van zijn omzet uit Rusland. Ook voor Adidas en Renault is Rusland een belangrijke markt. Toch lijkt een afstraffing Claeys weinig waarschijnlijk. ‘Het Rusland-risico zit al grotendeels in de prijs.’

Voor Europese beleggers is de eerdere eindejaarsrally zo op enkele dagen tijd uitgewist.  Vorige week kwam de Griekse premier Antonis Samaras de gezapige rally al verstoren door vervroegde presidentsverkiezingen uit te schrijven, daar komt nu nog de escalerende Rusland-crisis bovenop. Veiligheid was duidelijk in trek. De Duitse rente daalde naar een nieuw dieptepunt van 0,62 procent, omdat beleggers en masse hun toevlucht zoeken in Duitse Bunds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud