Sluipende renteklim duwt beurzen in het rood

Beleggers zijn er steeds meer van overtuigd dat Fed-voorzitster Janet Yellen in december een vervaldatum kleeft op het stimulusbeleid ©Bloomberg

Bij beleggers groeit de overtuiging dat er een vervaldatum staat op het jarenlange stimulusbeleid van centraal bankiers: 14 december.

0,4 procent. In historische termen is de Belgische tienjaarsrente nog altijd extreem laag. Maar voor een bijziende belegger is de verviervoudiging tegenover het diepterecord van 0,1 procent op een maand tijd zorgwekkend.  

Beleggers gaan er steeds meer van uit dat centraal bankiers het na acht jaar steeds meer doorgedreven stimulusbeleid stilaan welletjes vinden. Daarvan kregen ze vrijdagmiddag een extra aanwijzing in handen door de sterke groeicijfers van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse tienjaarsrente is naar het hoogste peil sinds mei gestegen.

Economen verwachten dat cijfers deze middag zullen tonen dat de Amerikaanse economische groei afgelopen zomer versnelde, na drie relatief teleurstellende kwartalen. In Europa is de groei afgaand op de eerste cijfers uit Frankrijk en Spanje niet spectaculair maar evenmin dramatisch en in het Verenigd Koninkrijk is de gevreesde implosie na het brexit-referendum uitgebleven.

Kortom: macro-economisch gezien kan de economie het stilaan zonder de steunwieltjes van een ultralage rente doen. Zeker omdat centraal bankiers zich ook bewust zijn dat de lage rente via een de facto taks op de spaarder politiek gezien onpopulair is, het bedrijfsmodel van banken uitholt én potentieel financiële zeepbellen sponsort. 

Bijgevolg denken steeds meer economen dat de Federal Reserve op 14 december de rente zal verhogen. Dat zou meteen de vervaldatum kunnen zijn van het stimulusbeleid. Exact een jaar geleden trok Fed-voorzitster Janet Yellen de rente ook al eens op - de eerste verstrakking in bijna een decennium - maar dat bleek toen loos alarm.

Mede door gerommel in de groeimarkten en Europese zorgen was die verhoging niet de start van een reeks. Dit keer mogelijk wel, te meer omdat zeker in de Verenigde Staten groei en inflatie tekenen van leven tonen.

Beleggers zullen het dus mogelijk zonder steeds gullere sponsoring van centraal bankiers moeten stellen. En dat zet de beurzen onder druk. In Europa verliezen Bel20  en Euro Stoxx50 zo'n 1 procent.

Extra negatieve factoren zijn teleurstellende bedrijfsresultaten. Biergigant AB InBev wordt midscheeps getroffen door de zware crisis in Brazilië, wat nog eens bewijst hoe zeer CEO Carlos Brito via de fusie met rivaal SABMiller een Afrikaanse groeimotor nodig heeft.

Nog frappanter is Novo Nordisk, het grootste beursgenoteerde bedrijf van Scandinavië en misschien wel het meest succesvolle Europese aandeel van de jongste tien jaar. De Deense wereldmarktleider in insuline zet het mes in zijn groeiprognoses en tuimelt 15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud