Advertentie

Sofina kent beresterk 2018

Sofina-CEO Harold Boël ©Thomas De Boever

De holding boekt over het voorbije halfjaar een rendement van 8 procent, terwijl de Bel20 inclusief dividenden surplacet.

Sinds kort gunt Sofina, een discrete holding die tot nog toe niet bekend stond om haar vlotte beleggerscommunicatie, beleggers al kort na het afsluiten van elk halfjaar via een nieuwsbrief inzage in de kerncijfers en de belangrijkste ontwikkelingen.

Hét cruciale cijfer voor elke belegger in een investeringsmaatschappij is de netto-actiefwaarde, zeg maar de collectieve 'spaarpot' van de aandeelhouders en de belangrijkste barometer van de mate waarin de managers waarde creëren. 

Op dat vlak zit het bij de spilholding van de familie Boël snor. Per 30 juni beliep het eigen vermogen 6,16 miljard euro of 183 euro per aandeel. Dat is bijna een half miljard of 8 procent meer dan de 5,68 miljard of 169 euro per aandeel per eind 2017. Ter vergelijking: de Brusselse beursgraadmeter Bel20 surplacete over het eerste halfjaar, dividenden meegerekend. 

Wat investeringen betreft, levert de nieuwsbrief geen grote onthullingen op. Dat de holding in de Franse tandprothesespecialist Biotech Dental en de Amerikaanse vermogensbeheerder Cambridge Associates stapt, was al gekend. 

Wel bevestigt Sofina voor het eerst dat hij zijn volledig belang in Flipkart zal cashen eenmaal de Amerikaanse gigant Walmart in de Indische e-commercespeler en Amazon-rivaal stapt. De Boëls zullen aan die deal - die waarschijnlijk dit kwartaal afgerond wordt - naar schatting zo'n 80 miljoen euro cashen, acht keer de inleg van vijf jaar geleden. 

Die Flipkart-deal bracht Sofina dit voorjaar helemaal op de beleggersradar, waardoor de beurswaarde met een veelvoud van die 80 miljoen toegenomen is. Begin mei steeg de beurswaarde van Sofina voor het eerst boven 5 miljard euro. Intussen beloopt de beurswaarde 5,22 miljard, 16 procent meer dan begin dit jaar. 

Bijgevolg zit het sterk 2018 al stevig in de beurskoers verrekend en is de traditioneel stevige korting waartegen Sofina op de beurs noteert, wat minder fors. De huidige beurskoers, 152,40 euro, impliceert nog een korting van 17 procent. Ter vergelijking: in het crisisjaar 2009 noteerde Sofina nog tegen 40 procent korting, de gemiddelde korting over de voorbije tien jaar beliep zo'n 30 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud