Spaarder vindt weg naar aandelen en fondsen

©© Frank Rumpenhorst/dpa/Corbis

De ultralage rente jaagt steeds meer spaarders naar de beurs. Niet alleen openden ze in 2015 meer effectenrekeningen en handelden ze gretig op de beurs, ze stapten ook massaal in beleggingsfondsen.

Vastrentende producten brengen door de historisch lage rente amper nog iets op, waardoor spaarders op zoek gaan naar alternatieven. In de tweede helft van 2015 viel de groei van de spaarboekjes dan ook helemaal stil, bleek begin januari. De zoektocht naar rendement jaagt veel spaarders naar de beurs, valt af te leiden uit nieuwe cijfers van de grootbanken en onlinebrokers. Niet alleen openden spaarders vorig jaar meer effectenrekeningen, ze voerden ook gretig handel op de beurs en stapten en masse weer in fondsen.

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, zag in 2015 het aantal openingen van effectenrekeningen met 15 procent toenemen. De transacties in individuele aandelen groeiden met 18 procent, terwijl er ook 40 procent meer fondsen werden verkocht.

Ook bij andere grootbanken zijn veel spaarders bereid wat meer risico’s te nemen. Bij Belfius steeg zowel het aantal nieuwe effectenrekeningen als de inschrijvingen op beleggingsfondsen met 50 procent. ‘Die sterke groei is te danken aan een herstel van het vertrouwen en de zoektocht naar potentieel hogere rendementen.’ Verscheidene banken maakten reclame voor hun effectenrekeningen en probeerden met financiële stimuli spaarders weg te lokken bij concurrenten.

ING verkocht 25 procent meer fondsen. Net als bij Belfius waren gemengde fondsen het meest populair. KBC noemt de belangstelling voor fondsen ‘groot’ maar kon gisteren nog geen cijfers meedelen.

De onlinebrokers spinden eveneens garen bij de ‘search for yield’. Voor KBC-dochter Bolero was 2015 zelfs het beste jaar ooit. ‘Vorig jaar hebben we 29 procent meer rekeningen geopend dan in 2014’, zegt topman Bart Vanhaeren. ‘Alleen al in december was er een stijging met 231 procent tegenover december 2014, en dat was toen ook al een goede maand. Ons klantenbestand is met 31,5 toegenomen toegenomen in een jaar tijd. Een record’, klinkt het. Het aantal transacties klom met 46 procent. ‘Daarvan wordt 17% al mobiel gedaan.’

Keytrade Bank zag het aantal actieve effectenrekeningen vorig jaar met 8,5 procent toenemen, net als het beheerd vermogen op die rekeningen en het aantal transacties. Dankzij KeyPlan -waarbij klanten al vanaf 25 euro per jaar in een aantal fondsen kunnen beleggen- groeide de netto-fondseninstroom bij Keytrade met 7 procent. ‘Vorig jaar verdubbelde het aantal activeringen bij KeyPlan, van gemiddeld 10 per dag in 2014 naar gemiddeld 20 per dag in 2015. Het maandelijks geïnvesteerd bedrag lag ook 2,5 keer hoger dan in 2014.’

Ook voor kleinere sectorgenoten Fortuneo en MeDirect is 2015 een jaar om in te kaderen. Fortuneo zag het aantal beursorders vorig jaar met 19,3 procent toenemen, terwijl de fondsenverkoop met 48 procent de hoogte in ging. Voor online vermogensbeheer werden 2,5 keer zo veel nieuwe contracten afgesloten als in 2014. Bij MeDirect zijn de cijfers nog spectaculairder. Het aantal klanten en vermogen onder beheer groeiden met meer dan 1.000 procent. Dat was mogelijk omdat MeDirect een vrij nieuwe en kleine speler is in België.

Sectorgenoot BinckBank geeft geen cijfers vrij, wegens de nakende publicatie van de jaarresultaten van de groep in Nederland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect