Advertentie

Sterk jobrapport wakkert rentevrees aan

Amerikaanse bedrijven hebben steeds meer moeite om hun vactatures te vullen ©EPA

Een krappe Amerikaanse jobmarkt vertaalt zich eindelijk in hogere lonen. Dat is goed nieuws voor Main Street, minder goed voor Wall Street.

Geruggensteund door een sterke economie draait de Amerikaase jobmotor als een tierelier. Volgens ramingen van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics kwamen er 's werelds grootste economie afgelopen maand een stevige 200.000 banen bij. De werkloosheidsgraad bleef op een lage 4,1 procent - het laagste peil sinds 2000 - hangen. 

Het belangrijkste aspect van het rapport is dat er steeds meer signalen zijn dat de krappe arbeidsmarkt zich eindelijk in hogere lonen vertaalt. In vergelijking met een jaar eerder ziet de gemiddelde Amerikaan zijn uurloon 2,9 procent stijgen, de sterkste toename sinds 2009.

©Tijd Multimedia

Dat is goed nieuws voor Main Street, maar niet per se voor Wall Street. Er zijn steeds meer signalen dat de Amerikaanse economie op zijn productielimieten botst, terwijl de belastingsverlaging van president Trump nog wat extra olie op het vuur giet. Dat kan de Federal Reserve onder de nieuwe voorzitter Jerome Powell ertoe aanzetten sneller dan verwacht de rente te verhogen

'Wij verwachten nu vier in plaats drie renteverhogingen in 2018, plus nog een extra verhoging begin 2019', zegt Paul Mortimer-Lee, hoofdeconoom bij BNP Paribas. 

Main & Wall

De hoop op een scheut 'Trumpflatie' vertaalde zich de sinds de verkiezing van Trump in november 2016 in zo'n 30 procent winst voor Wall Street en een lange reeks records, maar nu lijken beleggers meer oog te krijgen voor de keerzijde.

En dat is een oplopende rente: de tienjaarsrente beloopt nu 2,83 procent, het hoogste peil in vier jaar. Die stijgende rente zet Wall Street op verlies: de Dow Jones koerst 1,2 procent lager op 25.875 punten. 

Let wel: wat meer evenwicht tussen Main Street en Wall Street zou niet per se een slechte zaak zijn. De gemiddelde Amerikaan moet nu al 105 uur werken om een korf Wall Street - de S&P500-index - te kunnen kopen. Dat is ruim drie keer zoveel als bij de start van de huidige 'bull market', in maart 2009.

Euro

Opflakkerende rentevrees dus, maar toch dringen de Europese beurzen na het jobrapport hun verliezen terug. En dat is vooral te danken aan de dollar. Die krabbelt wat overeind, dankzij het vooruitzicht van een sneller dan verwachte stijging rente op dollardeposito's. Meteen goed nieuws voor de Europese beurzen, die de jongste tijd steeds meer tobden over de forse klim van de euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud