Stormloop op obligaties Eandis

Medewerkers van Eandis op een werf in Zaffelare. ©BELGA

De obligatie-uitgifte van netbeheerder Eandis is vrijdagavond al na één dag vervroegd afgesloten, hoewel het nettorendement relatief laag is.

De uitgifte van achtjarige obligaties is een groot succes. De netbeheerder heeft erg gemakkelijk het maximumbedrag van 200 miljoen euro opgehaald. Hij wilde 150 tot 200 miljoen euro inzamelen om een vervallende obligatie te herfinancieren. 'Het boek was bijna drie keer overingeschreven', zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch. Dat wil zeggen dat beleggers voor bijna 600 miljoen euro obligaties wilden kopen.

De stormloop op de obligaties van Eandis is opmerkelijk. Het nettorendement van de obligaties bedraagt slechts 1,15 procent. Dat is bijna zeker onvoldoende om de inflatie van de komende acht jaar te compenseren. Maar het rendement is wel hoger dan de opbrengst van een spaarboekje of een kasbon.

Aangezien de vraag naar obligaties veel groter was dan het aanbod krijgen sommige beleggers niet al het gevraagde papier. De obligaties worden prioritair toegewezen aan retail en private banking klanten van Belfius en BNP Paribas Fortis, de twee banken die de uitgifte begeleidden. Elke particuliere belegger, zowel retail als private banking, krijgt alle gevraagde obligaties.

Dat betekent dat vooral institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, hebben ingetekend. Zij moeten een deel van hun grote portefeuilles beleggen in relatief veilige obligaties. Het rendement van die obligaties is laag omdat de Europese Centrale Bank massaal obligaties opkoopt.

De obligaties hebben een coupon van 2 procent. Aangezien de uitgifteprijs 101,875 procent van de nomnale waarde bedraagt, zakt het brutorendement naar 1,75 procent. Na aftrek van 30 procent roerende voorheffing blijft er 1,15 procent netto over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n