Trump: 'Fed snapt de markt niet'

©REUTERS

Een nieuwe aanval van de president op de centrale bank haalde samen met een bizarre poging tot peptalk van de minister van Financiën Wall Street onderuit.

Wall Street hield op kerstavond de deuren maar een halve dag open en gelet op de morose stemming was dat misschien maar beter. De Dow Jones  sloot opnieuw 2,9 procent lager op 21.792 punten. Dat is bijna 18 procent minder dan de 26.458 punten waarmee het kwartaal afgetrapt werd. 

Beleggers zijn dus duidelijk niet gerustgesteld door de pogingen van Washington om de gemoederen te sussen, nadat Wall Street vrijdag diep in het rood ging en de Nasdaq in een berenmarkt belandde.

Minister van Financiën Steven Mnuchin verzekerde zondagavond dat de markten prima werken en de Amerikaanse grootbanken voldoende liquiditeiten in huis hebben. Een boodschap die bij beleggers veeleer contraproductief lijkt te werken. 

Beleggers kijken nu vooral uit naar de Federal Reserve, meer dan ooit - ondanks ook hier sussende woorden van Mnuchin - in het vizier van president Donald Trump. Trump herhaalde maandag in een 'kerstboodschap' op Twitter zijn aanval op de Fed, die volgens hem het 'enige probleem' is voor de Amerikaanse economie en 'de markt niet aanvoelt'. 

De jongste verkoopgolf kwam namelijk op gang toen de Amerikaanse centraal bankiers vorige week aangaven dat ze van plan zijn de rente te blijven verhogen, ook al vrezen beleggers steeds meer dat de Amerikaanse economie in de loop van 2019 in een recessie sukkelt

De zakenkrant The Wall Street Journal stipt aan dat de vier nieuwkomers in het roterende rentebepalende openmarktcomité van de Fed (FOMC) in 2019 oudgedienden zijn. En op James Bullard (St. Louis Fed) na, zijn het allemaal voorstanders van een harde lijn wat inflatie betreft.

Dat geldt zeker voor Esther George van het Fed-kantoor in Kansas City, maar ook Eric Rosengren (Boston) en Charles Evans (Chicago) pleitten in het verleden al vaker voor extra renteverhogingen om de inflatie de pas af te snijden. 

Met andere woorden: de kans is groot dat de Fed in 2019 alleen maar de geplande bijkomende renteverhogingen opbergt als beleggers gelijk krijgen en duidelijk wordt dat de economie inderdaad in een recessie dreigt te belanden. En ook dat is niet echt een scenario dat veel kooplustigen naar Wall Street kan lokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud