Advertentie

Turkse munt onderuit door immobilisme centrale bank

De Turkse president Erdogan. ©REUTERS

De Turkse centrale bank heeft dinsdag beleggers geschokt door de rente niet te verhogen. De Turkse munt en beurs reageren erg negatief.

Het status quo van het rentebeleid versterkt de twijfels over de onafhankelijkheid van de centrale bank. De monetaire instelling vergaderde voor het eerst sinds president Recep Tayyip Erdogan de presidentsverkiezingen won en zijn schoonzoon Berat Albayrak benoemde tot minister van Financiƫn.

Economen hadden voorspeld dat de centrale bank haar belangrijkste rentetarief met 1 procentpunt zou verhogen naar 18,75 procent. Maar de centrale bank besliste onverwacht om de basisrente te handhaven op 17,75 procent.

'Dit is een schokkende beslissing omdat de inflatie fors is gestegen en de lira eerder deze maand een historisch dieptepunt bereikte', zegt Piotr Matys, valutaspecialist van Rabobank in Londen. Turkije worstelt met een inflatie van 15,4 procent, terwijl de centrale bank streeft naar 5 procent inflatie.

De Turkse markten reageerden negatief op het status quo. De munt zakte met bijna 3 procent naar 5,73 lira per euro. De beurs van Istanbul sloot 3,3 procent lager dan maandag. De rente op tweejarig overheidspapier klimt van 18,87 naar 19,22 procent en de tienjaarsrente van 16,25 naar 17,74 procent.

Erdogan maakte duidelijk dat hij een grotere invloed zal uitoefenen op het monetair beleid. Hij gelooft dat een lagere rente leidt tot een lagere inflatie, het omgekeerde van wat economen denken. De centrale bank houdt wel de deur open voor een renteverhoging. 'Indien nodig zullen we het monetair beleid verder verstrakken', zegt ze in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud