VS en Japan lanceren extra stimulus

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©Bloomberg

De Amerikaanse en Japanse centrale banken kondigen extra aankopen van bedrijfsobligaties aan en de Amerikaanse regering wil bijna 1.000 miljard dollar investeren in infrastructuur.

De aandelenmarkten stijgen dinsdag flink omdat de VS en Japan bijkomende stimuleringsmaatregelen hebben aangekondigd om de economische activiteit te ondersteunen.

De aankoop van bedrijfsobligaties moet de liquiditeit van de markt en de beschikbaarheid van krediet voor grote werkgevers ondersteunen.
Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse centrale bank (Fed) deelde mee dat ze voortaan ook individuele bedrijfsobligaties zal aankopen. Nu koopt ze op de secundaire markt alleen obligatietrackers. 'De aankoop van een brede en gediversifieerde portefeuille van bedrijfsobligaties moet de liquiditeit van de markt en de beschikbaarheid van krediet voor grote werkgevers ondersteunen.' Bedrijfsobligaties die op 22 maart, bij de start van de coronacrisis, een kwaliteitsrating (minstens BBB-) hadden, komen in aanmerking.

De obligatieaankopen van de Fed geven grote bedrijven zoals AB InBev ruimte om erg goedkoop geld op te halen in de VS. Amazon gaf begin juni voor 10 miljard dollar obligaties uit tegen bodemrente. 'In de eerste vijf maanden hebben Amerikaanse ondernemingen met de uitgifte van obligaties evenveel opgehaald als over heel 2019', signaleert Frank Vranken, hoofdstrateeg van de vermogensbeheerder Puilaetco.

110.000 miljard

De Japanse centrale bank verhoogt de financiering voor ondernemingen van 75.000 naar 110.000 miljard yen (ruim 900 miljard euro). Dat gebeurt onder meer door de aankoop van kortlopend schuldpapier (commercial paper) en bedrijfsobligaties. Voorts blijft ze met de massale aankoop van staatsobligaties de langetermijnrente stabiliseren rond 0 procent.

Ook Europese centrale banken overwegen extra maatrgelen. Economen verwachen dat de Bank of England donderdag een bijkomende aankoop van staatsobligaties aankondigt. De Europese Centrale Bank (ECB) sluit niet uit dat zij net als de Fed obligaties zal kopen die sinds de start van de coronacrisis hun kwaliteitsrating hebben verloren. 'We hebben dit nog niet besproken maar zullen dit indien nodig bekijken', zegt ECB-directeur Fabio Panetta in een interview met Le Monde. 

5G

Behalve monetaire stimulus is er ook budgettaire hulp op komst. De Amerikaanse president Donald Trump bereidt een voorstel voor om bijna 1.000 miljard dollar te investeren in infrastructuur. Hij wil vooral investeren in klassieke infrastructuur, zoals wegen en bruggen. Maar Trump wil ook geld vrijmaken voor 5G (supersnel internet) en breedbandnetwerken in landelijke gebieden.

De vraag rijst of de overheden nog veel meer kunnen doen en of dat nog een grote impact zou hebben. De rente is al zeer laag en de begrotingstekorten en de overheidsschuld swingen de pan uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud