Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Waarom beleggers plots in een kramp schieten

Na dik een jaar winterslaap zijn de 'beren', de beurspessimisten, terug van lang weggeweest ©EPA

Eén stukje goed nieuws voor Main Street - een Amerikaanse werknemer die eindelijk wat meer verdient - volstond om Wall Street uit haar roes te halen.

Lees de verslaggeving over de turbulentie op de beurzen hier na in de liveblog op MarktenLive.

De Europese beurzen beleefden een bijzonder volatiele beursdag, in het spoor van de hallucinante rit die Wall Street maandagavond beleefde. Op de Brusselse beurs opende de Bel20  in lijn met de andere Europese beursbarometers 3,7 procent lager. Bij het slot was er 2,5 procent verlies.

Eerder sloot in Azië de Nikkei op de beurs van Tokio bijna 5 procent lager, in Hongkong laat de Hang Seng dik 4 procent liggen. Let wel: vergeleken met een jaar geleden noteren de Nikkei en Hang Seng nog steeds respectievelijk 13 en 32 procent hoger.

De Dow Jones tuimelde maandag 1.175 punten. Dat is het grootste puntenverlies ooit, maar procentueel is de klap met 4,6 procent 'maar' de grootste daling sinds augustus 2011. Die zomer van 2011 nam het ratingbureau S&P Amerika de AAA-score van topdebiteur af. De val toen bleek maar een korte onderbreking van een hausse die nu al sinds maart 2009 loopt. 

Ter vergelijking: bij de crash van oktober 1987 verloor de Dow 508 punten, wat toen overeenstemde met een dreun van bijna 23 procent. De koersval komt er na een verschroeiende rit hoger. Ook nu nog noteert de Dow Jones 21 procent boven het peil van een jaar geleden

De Wall Street-sessie had veel weg van een 'flitscrash', met een Dow die op luttele minuten 800 punten lager dook. Handelaars verwezen als hoofdschuldige naar computergestuurde orders van beleggers die erop hadden gespeculeerd dat de extreem lage volatiliteit die de aandelenmarkten het voorbije jaar kenmerkte, zou voortduren. De ProShares Short VIX, de facto een instrument waarmee beleggers met één muisklik kunnen speculeren tégen volatiele handel, tuimelde gisteren 32 procent.

Gelet op de stevige rit over het voorbije jaar was er niet bijster veel nodig om beleggers uit hun roes te halen. De lucifer op de uitgedroogde vlakte was dit keer het Amerikaans jobrapport van vrijdag. En dan vooral de signalen dat de krappe arbeidsmarkt zich eindelijk in hoger loon voor de Amerikaanse werknemers vertaalt. 

Dat is schitterend nieuws voor Main Street, maar niet voor Wall Street. Die rekende zich met een spurt van 25 procent in 2017 rijk met een 'Goudlokje'-scenario, waarbij een hoge groei hand in hand gaat met lage inflatie. Nu inflatie mogelijk iets te vroeg doodverklaard blijkt, vrezen beleggers dat centraal bankiers meer dan verwacht op de rem gaan staan.

Trump

Dat uitgerekend nu een wissel aan de macht is bij de Federal Reserve - Jerome Powell legde maandag de eed af als opvolger van Janet Yellen - is ook niet van de aard om vertrouwen in te boezemen. Zeker niet op een ogenblik dat de Amerikaanse president Donald Trump via belastingverlagingen bij een al boomende economie nog wat extra het gaspedaal induwt. Economen waarschuwden eerder al dat die extra stimulus zich mogelijk vooral in extra inflatie in plaats van extra groei kan vertalen. 

President Trump was er de voorbije maanden als de kippen bij om Dow-records te claimen, maar houdt zich nu op de vlakte. Jay Carney, de woordvoerder van Trumps voorganger Barack Obama, herinnert op Twitter eraan dat het nooit een goed idee is om je als president te veel te associëren met Wall Street. Omdat de beurs niet de economie is en omdat je 'ook verantwoordelijk bent voor de neergang' als je je de klim toe-eigent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud