Waarschuwingsschot Amazon maait Ahold Delhaize neer

Ahold Delhaize haalt via ketens als Stop & Shop 60 procent van de inkomsten in de Verenigde Staten ©BLOOMBERG NEWS

Vanaf dag één van de overname van Whole Foods door Amazon verklaart de webgigant de Amerikaanse kruideniers de oorlog.

Maandag is de overname van de Amerikaanse yuppiesupermarktketen Whole Foods door Amazon juridisch rond, goed twee maanden na de aankondiging. En nog dezelfde dag belooft 's werelds grootste webwinkel de prijzen van een hele reeks producten - van bananen over eieren tot tilapia - te verlagen. 

Een echt grote verrassing is dat niet. Amazon heeft niet de gewoonte op kousenvoeten een sector te betreden, zoals over de voorbije decennia een hele reeks 'bakstenen' winkels - van boekhandels tot kledingketens - kunnen getuigen.

Flinterdunne marges

Maar de aankondiging herinnert beleggers wel aan de reële kans dat de intrede van de gigant van Jeff Bezos een prijzenoorlog onder Amerikaanse kruideniers kan ontketenen. En dat in een sector die nu al door de lage voedingsinflatie met flinterdunne marges kampt.

Het bedrijf kondigde ook aan dat het Amazon Prime zal koppelen aan Whole Foods. Leden van Prime betalen een jaarlijkse abonnementskost van 99 dollar en krijgen nadien allerlei kortingen voor zowat alle diensten die Amazon aanbiedt, waaronder muziek, video en shopping. 'Als Amazon Prime geïntegreerd is bij Whole Foods, zullen klanten kunnen genieten van speciale kortingen en andere voordelen in de winkel', laat het bedrijf weten.

Door Whole Foods op te nemen in het Amazon Prime-systeem zal Amazon Prime-abonnees kunnen overtuigen te winkelen bij Whole Foods. Terwijl veel Whole Foods-klanten zich zullen laten overtuigen om lid te worden van Amazon Prime en daardoor gebruik zullen maken van andere Amazon-diensten.

Bovendien kondigde het bedrijf ook aan dat bij 400 Whole Foods-winkels lockers zal plaatsen. Daar kunnen klanten pakjes die ze online via Amazon hebben besteld afhalen. Ten slotte voegt Amazon de huismerkproducten van Whole Foods toe aan zijn onlineaanbod.

Ahold Delhaize

Donderdagavond dook Kroger , de grootste Amerikaanse kruideniersketen en zowat het Colruyt van de Verenigde Staten, in de late handel op Wall Street nog 8 procent lager. Dat brengt het verlies sinds de aankondiging van de overname van Whole Foods op meer dan 30 procent. 

Ook Ahold Delhaize ging op Euronext in de loop van de dag stevig onderuit, wat het verlies sinds juni tot dik 20 procent doet oplopen. De Nederlands-Belgische supermarktketen haalt 60 procent van de inkomsten uit de Verenigde Staten, via kruideniersketens als Food Lion, Hannaford, Stop & Shop en Giant. Ahold Delhaize kreeg vorige maand ook al extra concurrentie van de Duitse budgetketen Lidl, die toen zijn eerste winkels opende in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud