Wall Street: Microsoft en Apple stuwen Nasdaq naar nieuw record

Het Apple-logo aan een nieuwe winkel van de Amerikaanse groep in Bangkok. ©AFP

De Amerikaanse beurzen zijn de nieuwe handelsmaand met winst begonnen. De techreuzen stonden andermaal in de belangstelling, net als enkele medische bedrijven. De Nasdaq sloot op een nieuwe recordstand.

Na een halfuur handel kregen beleggers een opmonterend economisch cijfer voor de kiezen. De industriƫle activiteit in de VS is in juli sterker gestegen dan verwacht. De ISM-index klom van 52,6 naar 54,2. Fabrieken drijven de productie op dankzij meer bestellingen en geslonken voorraden.

Beleggers negeerden de toename van het aantal coronabesmettingen in de VS en stuurden de Dow Jones en de S&P500 respectievelijk 0,9 en 0,7 procent hoger. De Nasdaq Composite deed nog beter met een winst van 1,5 procent en sloot op een nieuwe piek. Technologie blijft geweldig in trek: uit de sterke kwartaalcijfers bleek vorige week dat techreuzen vrijwel immuun zijn voor de economische neergang die veel sectoren treft.

Apple onttroonde vrijdag Saudi Aramco als meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld na een koerssprong van ruim 10 procent.

Aan de klim van het aandeel is nog geen einde gekomen. Er kwam opnieuw 2,5 procent bij tot een nieuwe piekkoers. In het weekend raakte bekend dat de maker van de iPhone Mobeewave.com heeft overgenomen, een Canadees bedrijfje dat een techniek heeft ontwikkeld om van de iPhone een betalingsterminal te maken. Apple zou ongeveer 100 miljoen dollar op tafel hebben gelegd.

TikTok

Ook Microsoft (+5,6%) stond in de belangstelling. De softwaremaker wil de Amerikaanse, Canadese en Australische activiteiten van TikTok overnemen. Daarmee kan een verbod op de bij tieners razend populaire app door president Donald Trump vermeden worden. TikTok is in de VS omstreden omdat het veel gegevens over gebruikers bezit die via het moederbedrijf ByteDance bij de Chinese overheid terecht zouden kunnen komen.

Winstprognose

De farma-industrie is een andere winnaar van de coronacrisis en dat geldt ook voor geneesmiddelendistributeurs. In de VS boekte McKesson , verdeler van geneesmiddelen en medische tools, in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 een vlakke omzet van 55,7 miljard dollar. De retailverkoop zat in de lift, maar dat werd tenietgedaan door lagere voorschriftvolumes en minder huisartsbezoeken. De aangepaste winst per aandeel kwam echter 16 procent lager uit dan een jaar eerder op 2,77 dollar.

Omdat de volumes forser herstellen dan verwacht verhoogde McKesson zijn winstprognose. Het bedrijf rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 15,50 dollar tegen 14,70 dollar voorheen. De winstgroei wordt vanaf de tweede helft van het boekjaar verwacht. Het aandeel won 6,9 procent.

Bovenaan de tabellen stond Varian , dat 22 procent hoger schoot na het overnamebod van Siemens Healthineers , in totaal goed voor 16 miljard dollar. De Duitsers bieden 177,5 dollar per aandeel in contanten en de slotkoers (174,17 dollar) zat daar dicht tegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud