Advertentie

Wall Street kent zwaarste verliesdag sinds mei

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, trok dinsdag aan de alarmbel over het schuldenplafond, waardoor de VS tegen 18 oktober zonder geld dreigen te vallen. ©Photo News

De Amerikaanse beurzen kleurden dinsdag dieprood. De stijgende rente haalde de technologiewaarden onderuit. De Nasdaq Composite tuimelde 2,8 procent.

De rente op Amerikaanse tienjarige overheidsobligaties steeg even tot meer dan 1,53 procent, het hoogste niveau sinds midden juni. De rentestijging is toe te schrijven aan de nakende afbouw van de noodstimulus die de Federal Reserve heeft aangekondigd.

Beleggers kregen nog meer zorgwekkend nieuws te verwerken. Minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde in een brief aan de Congresleden dat de schatkist tegen 18 oktober leeg zal zijn, tenzij het Congres ermee instemt om het plafond van de Amerikaanse overheidsschuld op te schorten of te verhogen. De Republikeinen blokkeren voorlopig pogingen van de Democraten om het plafond op te trekken.

Yellen zei ook te verwachten dat de inflatie eind dit jaar nog dicht bij 4 procent zal liggen. De hoge inflatie lijkt dus langer dan gevreesd aan te houden.

De Amerikaanse huizenmarkt is intussen oververhit. In juli zijn de woningprijzen gemiddeld met 19,7 procent gestegen nadat ze in juni al met 18,7 procent de hoogte waren ingegaan. De prijsstijging is te wijten aan een zeer sterke vraag en een aanbod dat niet kan volgen door logistieke problemen en een gebrek aan werkkrachten.

De Amerikaanse consument is bovendien somberder geworden. Het consumentenvertrouwen is in september onverwacht gedaald tot 109,3 punten van 115,2 punten (herzien cijfer) in augustus.

Tegen de slotbel stonden donkerrode cijfers op de borden. De Dow Jones verloor 1,6 procent en de S&P500 liet 2 procent liggen. De Nasdaq Composite, die veel technologiebedrijven telt, deed nog slechter met een verlies van 2,8 procent. Het zijn de zwaarste verliescijfers sinds de maand mei.

Chipbedrijven

Onder de techreuzen zakte Google-moeder Alphabet 3,65 procent, Amazon 2,6 procent en Facebook 3,7 procent. Een hogere rente maakt techbedrijven minder aantrekkelijk voor beleggers omdat de toekomstige winsten minder waard worden.

Chipbedrijven kregen extra klappen. Lisa Su, de CEO van Advanced Micro Devices (AMD), zei maandag op een conferentie in Beverly Hills dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders volgend jaar zal beginnen afnemen. Ze ziet de toestand stap voor stap verbeteren naarmate meer productiecapaciteit beschikbaar wordt. AMD ging 6,2 procent lager, de maker van chipapparatuur Applied Materials tekende een verlies van 6,8 procent op.

De olieprijzen bewogen weinig maar staan op het hoogste peil in drie jaar. De boomende economie resulteert in een sterke vraag naar olie, een vraag die nog versterkt wordt door de gascrisis in Europa. Net als maandag gingen de oliewaarden hoger, zij het in mindere mate. Het dienstverlenende bedrijf Schlumberger won 2,4 procent en Exxon Mobil 1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud