Wall Street: nieuwe records dankzij economisch optimisme

De vestiging van Morgan Stanley in Londen ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen vrijdag over de hele lijn hoger, waarbij Dow Jones en S&P500 nieuwe recordstanden bereikten. Morgan Stanley bekroonde een reeks sterke bankenresultaten. Van het Pfizer-vaccin is binnen het jaar een derde spuitje nodig.

Na de sterke data van donderdag over de Amerikaanse kleinhandelsverkoop en de sterke afname van het aantal nieuwe steunaanvragen wakkerde de sterke Chinese economische groei het optimisme over een snelle heropleving aan.

Het consumentenvertrouwen volgens de universiteit van Michigan is deze maand verder gestegen. Dankzij het stimulusplan van president Joe Biden krijgen consumenten extra geld ter beschikking terwijl de banengroei versnelt.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de snelheid waarmee er nieuwe coronabesmettingen bijkomen het hoogste niveau tot nu benadert. Beleggers leken zich daar niet druk over te maken. De Dow Jones en de S&P500 cruisten rustig naar recordhoogtes.

De Dow Jones ging 0,5 procent hoger de dag uit en de S&P500 won 0,4 procent. De Nasdaq Composite ging 0,1 procent vooruit.

Morgan Stanley

Als laatste in de rij van Amerikaanse grootbanken meldde Morgan Stanley recordresultaten over het eerste kwartaal. De grootbank zag de omzet met 61 procent stijgen naar 15,72 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 3,98 miljard dollar, ruim het dubbele van een jaar eerder.

Als een van de belangrijkste investeringsbanken op Wall Street haalde Morgan Stanley ruim voordeel uit talloze nieuwe deals. Met name de ongeziene boom in spacs (lege beursschelpen) en diverse gehypete beursintroducties leidden tot hogere inkomsten.

Opmerkelijk is dat Morgan Stanley de solide kwartaalcijfers behaalde ondanks een verlies van 1 miljard dollar bij de implosie van het investeringsfonds Archegos Capital Management. De grootbank moest in allerijl posities sluiten. Die valse noot duwde het aandeel 2,8 procent in de min.

Pfizer

Volgens Albert Bourla, de CEO van Pfizer , zal wie gevaccineerd werd met het vaccin van de Amerikaanse farmagigant binnen het jaar een derde spuitje moeten krijgen. Dat is nodig om de immuniteit tegen Covid-19 op peil te houden. Het aandeel Pfizer ging 2,6 procent de hoogte in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud