Advertentie

Wall Street: techaandelen kloppen bankwaarden

Het hoofdkwartier van JPMorgan Chase in New York ©AFP

De Amerikaanse beurzen wisten gaandeweg de inflatiezorgen uit. Groeiaandelen zetten de S&P500 en de Nasdaq op winst. De kwartaalcijfers van JPMorgan werden niet goed onthaald.

Het interessantste nieuws in New York viel voorbeurs te rapen: de derdekwartaalresultaten van BlackRock en JPMorgan en het inflatiecijfer voor september.

De inflatie in de VS blijft op een zeer hoog niveau staan. In september steeg ze opnieuw naar 5,4 procent, 0,1 procentpunt meer dan in augustus en ook 0,1 procentpunt meer dan verwacht. De kerninflatie - zonder de volatiele voedings- en energiecomponenten - bedroeg 4,0 procent, in lijn met de verwachting. Volgens de Federal Reserve is de hoge inflatie van voorbijgaande aard, maar meer en meer rijst twijfel daarover.

De notulen van de Fed-vergadering van 21/22 september bevestigden wat we al wisten: dat het passend zou zijn om midden november of midden december een aanvang te maken met het terugschroeven van de pandemiestimulus. Daarover was er brede overeenstemming binnen de Federal Reserve.

Met uitzondering van de Nasdaq openden de indexen in het rood, om gaandeweg te herstellen. Bij de slotbel noteerde de Dow Jones nagenoeg stabiel. De S&P500 won 0,3 procent dankzij enkele groeiaandelen. De Nasdaq Composite deed nog iets beter met een winst van 0,7 procent.

Bij de techzwaargewichten was er 1,2 procent winst voor de e-commercereus Amazon.com en 1,1 procent voor de softwaregigant Microsoft .

Met veel belangstelling werd uitgekeken naar de eerste bedrijfsresultaten van het derdekwartaalseizoen. Zowel BlackRock als JPMorgan presteerde beter dan verwacht, maar hun resultaten worden verschillend onthaald.

Instroom houdt aan bij BlackRock

BlackRock , ’s werelds grootste vermogensbeheerder, boekte een aangepaste nettowinst van 1,69 miljard dollar, wat 19 procent meer is dan een jaar eerder. De winst komt neer op 10,95 dollar per aandeel. Volgens Refinitiv verwachtten analisten gemiddeld slechts 9,35 dollar per aandeel.

Ondanks de volatiliteit van de financiële markten zag BlackRock het beheerd vermogen in het derde kwartaal aandikken. De positieve trend dankzij de forse klim van de beurzen na de coronacrash houdt dus aan. Eind september had het bedrijf 9,46 biljoen dollar onder beheer tegen 7,81 biljoen dollar een jaar eerder. De langetermijnnetto-instroom in de periode juli-september bedroeg 98 miljard dollar. Voor het zesde kwartaal op rij was de organische instroom hoger dan de doelstelling van 5 procent.   

De cijfers van BlackRock kregen applaus: het aandeel won 3,8 procent.

Kredietverlening

JPMorgan Chase werd 2,6 procent lager gezet. Op een nagenoeg stabiele omzet realiseerde de grootbank een nettowinst van 11,7 miljard dollar of 3,74 dollar per aandeel. Dat is 24 procent meer dan de 9,4 miljard dollar winst of 2,92 dollar per aandeel over dezelfde periode van 2020. Het resultaat is ook een stuk beter dan verwacht: analisten rekenden slechts op 3 dollar nettowinst per aandeel.

De tak zakenbankieren profiteerde van talrijke bedrijfsdeals, maar de groei van de kredietverlening aan zowel consumenten als bedrijven viel stil, wat zorgen baart. De activiteit in de marktenzalen (trading) stond ook op een iets lager pitje dan een jaar eerder.

De winst werd bovendien van twee kanten aangedikt. JPMorgan kon 2,1 miljard aan kredietreserves (provisies voor slechte leningen) terugnemen dankzij de verbeterde economische vooruitzichten en er was ook een fiscale meevaller van meer dan een half miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud