'We zitten al in een berenmarkt'

©AFP

De vraag is niet of we in een berenmarkt zitten, die is al bezig en zelfs 'voor 90 procent af'. Dat is de verrassende boodschap van Morgan Stanley.

'We are in a bear market'. Het minste dat je kan zeggen is dat Mike Wilson, hoofdstrateeg van Morgan Stanley, in zijn jongste nota over Wall Street de lezer aanzet om verder te lezen.

Het is een verrassende stelling. Volgens de 'boekjes' zit Wall Street helemaal nog niet in een berenmarkt, gedefinieerd als 'de beurs' die 20 procent onder haar piek noteert. Je kunt discussiëren over de beste definitie van Wall Street, maar geen enkele barometer komt in de buurt.

Kopen bij terugval' is een strategie die in 2018 voor het eerst sinds 2002 niet werkt
Mike Wilson
Morgan Stanley-strateeg

De S&P500  , de brede graadmeter die veel fondsbeheerders als referentie hanteren, noteert 8 procent onder zijn record van deze zomer, toen Wall Street zijn langste beurshausse ooit vierde. Voor Nasdaq  en Dow Jones  is dat respectievelijk 13 en 7 procent. 

Maar dat is voor Wilson naast de kwestie. Je belegt namelijk niet in 'de beurs', maar in aandelen. Hij stipt aan dat bedrijven uit de S&P500 op basis van de verwachte winst bij het dieptepunt eind oktober 18 procent goedkoper noteerden dan bij de piek in december. 'Wij denken dat 90 procent van de schade van deze voortschrijdende berenmarkt aangericht is, op het vlak van globale waarderingen', stelt Wilson. 

'Buy the dip' werkt niet meer

Wilson merkt ook dat 40 procent van de aandelen uit de S&P500 meer dan 20 procent afgeprijsd zijn en dus in hun 'individuele berenmarkt' noteren. Bovendien 'voelt' de huidige marktomgeving ook als een berenmarkt.

'Onze collega's bij QDS (onderzoekers die via kwantitatieve data-analyse trends proberen te bespeuren, red.) concluderen dat 'buy the dip' een strategie is die dit jaar voor het eerst sinds 2002 niet gewerkt heeft. Dat is erg uitzonderlijk en gebeurde in het verleden alleen bij officiële berenmarkten, recessies of beide.'

Beleggers moeten zich niet per se haasten om cash aan het werk te zetten, luidt het. 'De belangrijkste indexen noteren nu onder hun 200-daags gemiddelde. Als dat gebeurt, duurt het meestal maanden, of zelfs langer, voor de beurzen weer stijgen. Voorlopig is het beter bij remontes te verkopen dan bij een koersval te kopen.' Wilson vat samen: 'If it looks like a bear and trades like a bear, stop trading it like a bull.' 

'Wij denken dat de markt een winstrecessie en een scherpe vertraging van de economie ruikt', vervolgt de strateeg. 

Wilson waarschuwt ook dat beleggers niet moeten denken dat centraal bankiers hen gaan redden. 'Ze doen (met renteverhogingen, red.) gewoon hun job, gelet op de nog altijd sterke economische data en de oplopende inflatie.'

©Morgan Stannley

Door de stimulus terug te draaien zetten centraal bankiers er beleggers toe aan minder risico te nemen. Ze kunnen dat ten eerste omdat tenminste in de Verenigde Staten cash weer rendeert.

Maar ten tweede is er de vraag van 10.000 miljard die beleggers al een tijd bezighoudt: kunnen de beurzen blijven stijgen eenmaal hun grootste sponsoren, die de voorbije tien jaar meer dan 10.000 miljard in de financiële markten gepompt hebben, niet alleen stoppen met de geldinjecties maar geld beginnen weg te halen?

Wat Wilson betreft, is het antwoord 'nee'. 'De balans van de grote centrale banken is sinds dit jaar aan het krimpen (zie grafiek, red.) en dat is probleem nummer een voor de markten dit jaar.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud