Wegzakkend pond zet Londense beurs op record

Door de onzekerheid over het beleid van premier Theresa May is centraal bankier Mark Carney niet gehaast de rente te verhogen. ©REUTERS

Hoe zwakker het pond, hoe beter voor de globetrottende Londense steraandelen.

In Londen liet de Footsie  - de korf met 100 Londense steraandelen - maandag met 7.859 punten een vers record optekenen. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, nu er steeds meer signalen zijn dat de Britse economie vertraagt, bijna twee jaar nadat de Britten bij referendum kozen om de Europese Unie te verlaten. 

Die brexit weegt inderdaad op de Britse economie. De consumenten houden de vinger op de knip: door de koersval van het pond na hat brexitreferendum is de inflatie gestegen, wat de koopkracht aanvreet. Bovendien lijken bedrijfsleiders de investeringen op een laag pitje te zetten, nu er minder dan één jaar voor de brexitdatum van 29 maart 2019 nog altijd geen duidelijkheid is hoe de handelsrelaties van het Verenigd Koninkrijk met de resterende 27 leden van de Europese Unie er uit zal zien.

Maar tegelijk haalt precies die onzekerheid het Brits pond onderuit. Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, liet weten absoluut niet gehaast te zijn met een volgende renteverhoging gelet op de grote onzekerheid over de vooruitzichten. Dat zette sterling de voorbije weken op fors verlies tegenover zowel de Amerikaanse dollar als de euro. 

Multinationale bedrijven

Waarom stijgt de Londense beurs telkens als het pond zakt? De Footsie zit propvol multinationale bedrijven als Glaxo SmithKline, BP, Royal Dutch Shell, HSBC, Anglo American, BHP Billiton en AstraZeneca: stuk voor stuk bedrijven die weinig uitstaans hebben met de Britse economie en het gros van hun inkomsten in het buitenland halen: dollar, euro, renminbi...

De beurskoers van een bedrijf is niets meer dan de verdisconteerde huidige waarde van de toekomstige kasstromen. Die kasstromen in dollars, euro’s ... zijn omgerekend naar een tuimelend pond plots een stuk meer waard.

Vandaar de stijging van de FT100 sinds het brexitreferendum van juni 2016. Een stijging die er alleen voor de lokale investeerders voor het volle pond is. Sinds het referendum won de Footsie in pond 24 procent; omgerekend naar dollar (+12%) en euro (+8%) beliep de winst minder dan de helft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud