Zwitserse frank slachtoffer miniflashcrash

Een Japanse valutahandelaar. ©Bloomberg

De valutamarkt wordt al voor de tweede keer dit jaar opgeschrikt door abnormale turbulentie.

De Zwitserse frank is maandagochtend in het Verre Oosten in enkele minuten met één procent gedaald tegenover de euro en de dollar. Maar de munt herstelde relatief snel, want het verlies was na minder dan een half uur weggewerkt.

De abnormaal grote beweging is wellicht te wijten aan een menselijke fout op een moment dat de valutamarkt weinig liquide was, zeggen specialisten. Een valutahandelaar heeft bij het uitvoeren van een order wellicht een verkeerde wisselkoers ingetikt. De fout, die daarom soms 'dikke vinger' wordt genoemd, activeerde een cascade van computergestuurde transacties.

'Een tekort aan liquiditeit is een gemeenschappelijk kenmerk van dergelijke gebeurtenissen', zegt Rodrigo Catril, valutastrateeg van National Australia Bank. De plotse koersdaling van de Zwitserse frank vond plaats kort na zeven uur maandagochtend Japanse tijd op een Japanse feestdag, een moment dat de valutahandel heel beperkt is. Hoe kleiner de valutahandel, hoe groter de impact van een individuele transactie op de wisselkoers.

De miniflashcrash doet denken aan de veel grotere turbulentie op de wisselmarkten op 3 januari. De yen steeg toen met bijna 8 procent tegenover de Australische dollar toen de Japanse markten heropenden na een sluiting van een week. In 2016 werden de Zuid-Afrikaanse rand en het Brits pond geconfronteerd met een plotse koersdaling.

Een flashcrash vindt meestal plaats tussen het sluiten van de Amerikaanse markten en de opening van de Japanse markten, zegt de Australische centrale bank in een rapport. Dan is geen enkele belangrijke valutamarkt open en is de activiteit bijgevolg gering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud