Zwitserse frank verkent stratosfeer

Vorige maand nog hadden de centraal bankiers samen met de 'tolheffing' nog gezworen de bodemkoers van de euro met hand en tand te zullen blijven verdedigen. ©REUTERS

De Zwitserse centrale bank schrapt verrassend de plafondkoers van de frank. De frank schiet 15 procent hoger en dreigt net als in 2011 de lokale economie te wurgen.

De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft onverwacht beslist haar monetair beleid totaal om te gooien. Ze schrapt de plafondkoers van 1,20 Zwitserse frank per euro en verhoogt tegelijk de 'tolheffing' op financiële asielzoekers: wie zijn geld in Zwitserland parkeert, betaalt voortaan een strafrente van 0,75 in plaats van 0,25 procent.

De gevolgen zijn spectaculair: de Zwitserse frank ging even bijna 30 procent hoger, kort voor de middag was dat nog 15 procent. Een bewijs dat veel beleggers bereid blijken de heffing te betalen, om toch maar niet hun geld in snel goedkoper wordende euro's te moeten parkeren. De euro tuimelt van iets meer dan 1,20 naar 1,05 Zwitserse frank, een zelden geziene beweging op de valutamarkten.

'Hoewel de Zwitserse frank nog steeds duur is, is de overwaardering gedaald', zegt de centrale bank in een toelichting. Ze verwijst naar de daling van de euro tegenover de dollar. Aangezien de frank de koers van de euro schaduwde, is de handelsgewogen koers van de frank ook gezakt.

Toch is de beslissing een complete verrassing. Vorige maand nog hadden de centraal bankiers samen met de 'tolheffing' nog gezworen de bodemkoers van de euro met hand en tand te zullen blijven verdedigen.

De Zwitserse beurs ging vlak na de beslissing zo'n 7 procent onderuit. Vooral de vele grote exporteurs moeten het ontgelden: de farmagroep Novartis tuimelt 12 procent, zelfs de voedingsreus Nestlé - doorgaans een van de stabielste Europese aandelen - laat 8 procent liggen.

De SNB lijkt te zeggen: liever een verschrikkelijk einde, dan een verschrikking zonder einde
Daniel Kalt
UBS-hoofdeconoom

Dat is niet echt een verrassing: net als in 2011 dreigt de dure frank de lokale economie te wurgen. De SNB stelde toen voor de euro een bodemkoers in van 1,20 frank. 

Maar om die bodemkoers te verdedigen moest de centrale bank de markten steeds meer overspoelen met vers gedrukte franken: sinds begin 2008 is de balans van de Zwitserse centrale bank verviervoudigd (zie grafiek onderaan). Die massale geldcreatie leidde in eigen land steeds meer tot kritiek, vooral van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP). De SVP probeerde zelfs de centrale bank via een referendum opnieuw aan een goudstandaard te ketenen.

 

Daniel Kalt, de hoofdeconoom van UBS, stipt tegenover het Zwitserse persbureau SDA aan dat de centrale bank nu eieren voor haar geld kiest, om te vermijden dat de verdediging van het muntplafond - die al veel langer duurt dan initieel gepland - de balans nog méér zou opblazen. 'De SNB lijkt te zeggen: liever een verschrikkelijk einde, dan een verschrikking zonder einde.'

De SNB lijkt nu te beseffen dat de wisselkoers niet meer te verdedigen valt zonder álle politiek kapitaal te verspelen. Te meer daar de euro volgende week mogelijk helemaal onderuitgaat, als de Europese Centrale Bank via de massale aankoop van staatspapier haar 'bazooka' bovenhaalt. Mogelijk redeneert de Zwitserse centrale bank dat ze beter nu - zogezegd autonoom - de verdediging op kan geven, in plaats van volgende week door de markten daartoe gedwongen te worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud