‘AB InBev staat onder spanning'

Carlos Brito, de topman van AB InBev ©Photo News

AB InBev heeft geen goed beursjaar achter de rug. Vooral de zwakke Noord-Amerikaanse markt en moeilijkheden in Brazilië speelden de bierbrouwer parten. ‘We stellen steeds al onze investeringen in vraag, eveneens in AB InBev’, zegt Sonia Fasolo van La Financière de l’Echiquier.

De Franse vermogensbeheerder La Financière de l’Echiquier (LFDE) belegt het vermogen van zijn klanten – in totaal 8,8 miljard euro – in 17 zelf beheerde fondsen. Twee fondsen hebben een positie in een Belgische onderneming. Het aandelenfonds Echiquier Major investeert in AB InBev. ‘Wij zijn in het verleden aandeelhouder van SABMiller geweest, maar zijn uitgestapt bij de overname. Begin dit jaar zijn we in AB InBev gestapt’, vertelt fondsbeheerder Fasolo in de marge van het jaarlijkse mediaseminarie van LFDE, dat onlangs in Parijs plaatsvond.

Erg gelukkig met die investering is de enthousiaste Provençaalse niet. Het aandeel van ’s werelds grootste bierbrouwer begon het jaar aan 100,55 euro en staat nu, na een erg hobbelige rit, weer bijna op dat niveau. Tussendoor waren er pieken tot 109,35 euro en dalen tot 96,02 euro. Voor de belegger was 2017 gewoon een maat voor niets.

Brito

‘Wat we erg appreciëren bij AB InBev, is de persoonlijkheid van topman Carlos Brito, zijn stijl en de manier waarop hij zijn bedrijf laat groeien. Ook de manier waarop SABMiller geïntegreerd wordt in AB InBev en ‘best practices’ worden gedeeld, bevalt ons’, legt Fasolo uit. Ze is als fondsbeheerder erg begaan met de ESG-criteria (environmental, social and governance) en heeft lof voor het strakke waterbeheer bij AB InBev. Ook de langetermijnvisie van de brouwer en de familiale verankering kunnen haar bekoren.

Sonia Fasolo ©rv

Dat neemt niet weg dat 2017 een moeilijk jaar was voor AB InBev. Een van de problemen waar ook andere voedingsbedrijven kampen, is de fragmentering van het aanbod - met een toenemende terugkeer naar lokale productie. In de biersector komt dat tot uiting in de opkomst van de ‘craft breweries’. ‘Die trend is al 20 jaar bezig, maar AB InBev heeft pas heel laat gereageerd. Ze hebben intussen een aantal kleine brouwerijen overgenomen – iets waar ze goed in zijn – maar hun balans is met schulden beladen (door de overname van SABMiller, red.) zodat ze mogelijk bepaalde opportuniteiten niet kunnen grijpen’, vreest Fasolo.

VS en Brazilië

Twee regio’s die cruciaal zijn voor AB InBev presteren bovendien ondermaats. In de Verenigde Staten, een erg mature biermarkt, verliest de brouwer marktaandeel en in Brazilië heeft de economische crisis de consumptie gedrukt. In het Zuid-Amerikaanse land lijkt het weer beter te gaan, zodat Fasolo voor Brazilië ‘voorzichtig optimistisch’ is. De Verenigde Staten zijn een ander paar mouwen. ‘Het zal verschillende kwartalen vergen om de problemen daar op te lossen.’

Blijft de vraag wat de overname van SABMiller nu precies heeft opgeleverd. ‘Het heeft hen in elk geval geografisch gediversifieerd en enkele mooie posities in Afrika bezorgd. Keerzijde van de medaille is dat ze een aantal interessante stukken van de hand hebben moeten doen. En ze blijven een groot deel van hun omzet in de VS halen’, merkt Fasolo op. ‘AB InBev staat onder spanning. Al deze elementen zorgen voor een continue analyse van het dossier.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content