Axa IM: 'Belegger kan nog een jaar gerust zijn'

In Wall Street kunnen de tech-aandelen nog wel bekoren, vindt Axa IM. ©AFP

De centrale banken trekken pas vanaf het vierde kwartaal van 2018 netto wereldwijd geld uit de economie. Tot dan moet de belegger zich weinig zorgen maken, zegt AXA IM.

In tegenstelling tot de algemene verwachting is de langetermijnrente dit jaar niet gestegen, maar vrijwel stabiel gebleven. Voor Maxime Alimi, hoofd beleggingsstrategie bij AXA Investment Managers, is dat geen verrassing.

Maxime Alimi, hoofd investeringsstrategie Axa Investment Managers. ©rv

Hij verwijst naar onderstaande grafiek, die aangeeft welk percentage van de overheidsschuld vier grote centrale banken in handen hebben. Door de vele acties van kwantitatieve versoepeling hebben de centrale banken van de eurozone, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan ruim een kwart van het overheidspapier in handen. ‘Pas vanaf het vierde kwartaal van 2018 zal dat aandeel dalen. Vanaf dan zien we de langetermijnrente weer opveren’, zegt Alimi.

Alle activa zoals aandelen en obligaties zijn duur, wegens de lage rente. Als de rente stijgt, zal de waardering van bijvoorbeeld aandelen zakken.
Maxime Alimi
Hoofd investeringsstrategie, Axa Investment Managers

Dat wordt een cruciaal moment voor de markten. ‘Alle activa zoals aandelen en obligaties zijn duur, wegens de lage rente. Als de rente stijgt, zal de waardering van bijvoorbeeld aandelen zakken.’ Alimi benadrukt dat een lagere waardering niet noodzakelijk tot lagere koersen hoeft te leiden. ‘We zien in 2018 de Europese bedrijfswinsten 10 procent stijgen. Gecombineerd met een iets lagere waardering moet dat tot beurswinsten tussen 5 en 10 procent leiden.’

Buy Europe’ is een strategie waar AXA IM achter staat. Maar Alimi benadrukt ook positief te zijn over technologieaandelen. ‘De hausse van de Amerikaanse techbedrijven is fundamenteel gerechtvaardigd. Ze is niet te vergelijken met de techhype van de jaren negentig.’

Wie positief is over Amerikaanse technologie kan door het grote gewicht moeilijk negatief zijn over Wall Street-indexen, ook al geef je zoals AXA IM de voorkeur aan Europa. ‘Wij zetten in op Europa, maar profiteren ook van de techrally in de VS. Dat kan je op verschillende manieren doen, zoals long gaan (kopen) op de Nasdaq- index en short gaan (verkopen) op de brede S&P500-index’, besluit Alimi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content