Flexibele fondsen op de afspraak

©Bloomberg

De populaire fondsen die aan flexibel beheer doen, wonnen sinds begin dit jaar gemiddeld 3 procent. Zoals steeds zijn de verschillen groot, in functie van het genomen risico.

Flexibele fondsen beleggen naar believen in de ene of andere activaklasse. De categorie wordt gekenmerkt door agressieve en defensieve spelers en veel fondsen daartussenin. Allemaal willen ze het risico beperken, maar de ene aanvaardt langer een verlies dan de andere.

M&G Dynamic Allocation bijvoorbeeld, goed voor 5 miljard euro, wil over elke driejaarsperiode een positief rendement realiseren. Zonder garanties. DPAM L Patrimonial Fund streeft naar kapitaalbehoud over 12 maanden. Een kleinere risicotolerantie leidt tot andere rendementsverwachtingen.

De meest agressieve speler is R Valor, een fonds dat in ons land vaak in tak23 zit. Het jaarrendement op vijf jaar van meer dan 14 procent zegt genoeg. R Valor kan alle vormen aannemen, maar was de voorbije jaren - en nu nog steeds - de facto een aandelenfonds met een accent op Noord-Amerika. Het fonds is niet voor ieders nachtrust weggelegd. In 2008 slikte het - met andere beheerders - 40 procent verlies.

Onze prestatie sinds begin dit jaar heeft onder de zwakke dollar geleden.
didier Saint-georges
lid beleggingscomité carmignac gestion

Carmignac Patrimoine haalde in 2008 een positief rendement, wat bijdroeg tot enorme instromen. Vandaag heeft het vlaggenschipfonds van Carmignac 25 miljard euro onder beheer. Sinds begin dit jaar ligt het rendement op een eerder bescheiden 1 procent. ‘Wij beleggen wereldwijd in alle munten, waardoor we leden onder de stijging van de euro. Gelukkig hebben we veel dollarposities afgedekt, maar de hausse van de euro was van die mate, dat we toch pluimen verloren’, zegt Didier Saint-Georges van Carmignac Gestion. ‘Voor de komende maanden gaan we trouwens uit van een sterke euro en stijgende overheidsrentes.’

Vector Flexible, de jongste winnaar van de Tijd Award in deze categorie, gaat behoedzamer te werk. De aandelenblootstelling is beperkt tot 60 procent. Dat gebeurt uitsluitend via futures. ‘Het ontbreken van obligaties heeft bijgedragen aan ons rendement van 6,5 procent sinds begin dit jaar. In vergelijking met de concullega’s zetten we ook meer in op de goedpresterende Aziatische aandelen’, zeggen beheerders Werner Smets en Thierry Vandeghinste.

Universal Invest Global Flexible, met 7,5 miljard euro onder beheer het grootste fonds van Capfi Delen, behaalde sinds begin dit jaar een rendement van 3,5 procent. Het fonds zit voor iets meer dan de helft in aandelen. ‘Wij kiezen de komende kwartalen voor Europese aandelen’, zegt Gregory Swolfs, een directielid van Cadelam.

De populariteit van flexibele fondsen heeft geleid tot fondsen die in flexibele fondsen beleggen. ‘Cliënten beleggen in Moorea Fund Flexible Allocation als een alternatief voor een spaarboekje. Een rendement van 2,4 procent in zes maanden stelt ons dan tevreden’, besluit Peter Bossaer, beheerder van Société Générale Private Banking.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content