Newmont en Goldcorp creëren grootste goudmijngroep

©Bloomberg

De Amerikaanse goudmijngroep Newmont neemt haar Canadese sectorgenoot Goldcorp over voor 10 miljard dollar en wordt de grootste goudmijngroep ter wereld.

De overname creëert een groep die goudmijnen uitbaat in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Ghana. Beide bedrijven produceerden in 2017 samen 7,9 miljoen ounce (246 ton) goud. Daarvan nam Newmont 5,3 miljoen ounce voor zijn rekening en Goldcorp 2,6 miljoen ounce.

De nieuwe groep is wel van plan om in de komende twee jaar voor 1,5 miljard dollar aan activa te verkopen. Ze wil zich net als de Canadese goudmijngroep Barrick concentreren op de meest rendabele mijnen. Newmont gelooft dat de overname de kosten met 100 miljoen dollar per jaar zal drukken.

De miljardendeal wijst op een versnelde consolidatie in de goudmijnsector. Amper drie maanden geleden lanceerde de Canadese goudmijngroep Barrick een bod op het Britse Randgold. Het bod slaagde en het nieuwe Barrick werd begin dit jaar operationeel. De overname verhoogt de druk op groepen als AngloGold Ashanti en Kinross.

Goudmijnaandelen waren de jongste jaren weinig populair als gevolg van de slabakkende goudprijs en slechte investeringen. ‘De sector is op weg naar irrelevantie tenzij hij grondig verandert’, waarschuwde Mark Bristow, de nieuwe CEO van Barrick, twee weken geleden.

De aandelen van Goldcorp reageerden positief op de overname en noteerden gisteren rond 20 uur 7 procent hoger. De aandelen van Newmont daarentegen noteerden 9 procent lager.

Newmont biedt 0,328 eigen aandelen voor elk Goldcorp-aandeel en betaalt daarmee 17 procent meer dan de gemiddelde beurskoers van Goldcorp in de jongste 20 dagen. Het betaalt ook 2 cent cash voor elk Goldcorp-aandeel.

Gary Goldberg, sinds 2013 CEO van Newmont, blijft tot de integratie van beide ondernemingen is voltooid. Daarna wordt hij opgevolgd door operationeel directeur Tom Palmer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect