Toprendement voor rommelobligaties

ArcelorMittal kan mogelijk promoveren van de rommelstatus naar de kwaliteitsstatus. ©BELGA

Beleggingsfondsen die wereldwijd in hoogrentende obligaties beleggen, kijken terug op een jaarrendement van 7,5 procent op tien jaar.

In de fondsensector spreken ze het liefst over ‘hoogrentende obligaties’, of high yield. Maar vaak worden ze ook ‘rommelobligaties’, of junk bonds genoemd. Het gaat om obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven met een zwakke kredietwaardigheid. Dat impliceert een rating van hoogstens BB+ (S&P en Fitch) en Ba1 (Moody’s).

Wereldwijde ‘high yield’ fondsen kijken sinds begin dit jaar tegen een verlies aan tussen 2 en 5 procent. Dat komt louter door de daling van de dollar. Deze fondsen beleggen veel in dollarobligaties en omgerekend naar euro werd dit papier minder waard. Fondsen die louter in Europese rommelobligaties beleggen, staan op circa 5 procent winst dit jaar.

Over de voorbije de tien jaar bekeken mogen de rendementen van de wereldwijde high yield fondsen er zijn, met een gemiddelde jaarreturn over 10 jaar van 7,5 procent. Maar wat mogen we de komende maanden verwachten?

De beheerders wijzen erop dat de markt fundamenteel gezond blijft. ‘65 procent van de uitgiftes dient om schulden terug te betalen, en niet om bijvoorbeeld dividenden te fincieren’, zegt Nick Garside, obligatiestrateeg bij JPMorgan Asset Management. ‘Het aantal wanbetalingen blijft laag en dat zal zo blijven zolang we niet in een wereldrecessie belanden.’

©Mediafin

Een gezonde markt, maar wel een dure markt. De beheerders benadrukken dat ze selectief te werk gaan. ‘Wij verkiezen rommelobligaties die kunnen promoveren tot kwaliteitsobligaties, want de Europese Centrale Bank kan ze dan opkopen’, zegt Peter Aspbury, beheerder van JPMorgan-Europe High Yield. Namen die genoemd worden zijn Telecom Italia en ArcelorMittal.

Over de voorbije tien jaar zet het fonds AXA WF Global High Yield Bonds de beste jaarprestatie neer (8,9%). Het fonds belegt in liefst 400 individuele obligaties, waarvan 68 procent uit de VS komt en waarbij media, farma en technologie de meest voorkomende sectoren zijn. Co-beheerder James Gledhill houdt vast aan een belangrijk principe: enkel obligaties waarbij er al een eerste couponbetaling is geweest. Gledhill schrijft dus nooit in op uitgiftes (de primaire markt), maar schuimt kansen af op de secundaire markt. ‘Een schuldenaar die al stuk van zijn schuld heeft terugbetaald zal minder snel in faling gaan, zo leert onze analyse’, zegt Geldhill.

Gledhill zou niet rouwig zijn om een correctie. ‘De correcties uit het verleden hebben ons toegelaten een voorsprong uit te bouwen op de concurrenten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content