Advertentie
Advertentie

Werken met limieten: winst incasseren, verlies beperken

©REUTERS

Fondsen zijn langetermijnbeleggingen, maar wie op elk moment de schade van zijn portefeuille wil beperken of zijn winst wil veiligstellen, kan in sommige gevallen met limieten werken.

De meeste mensen beleggen in fondsen vanuit een langetermijnperspectief. Ze hanteren dan vaak een ‘buy and hold’-strategie, ook voor fondsen die uitsluitend in aandelen beleggen. Toch kan een gericht dynamisch beheer soms nuttig zijn.

Niet dat u met fondsen aan daytrading moet of kunt doen. De technischeanalysetools waarover traders beschikken om individuele aandelen op te volgen (RSI, MACD, stochastiek, OBV...), zijn trouwens niet geschikt om een trendommekeer bij fondsen te detecteren. Dat is logisch, want fondsen bestaan per definitie uit verschillende aandelen, obligaties, CFD’s enzovoort. En die evolueren niet noodzakelijk in dezelfde richting. Bovendien is de prijs van een aandeel afhankelijk van vraag en aanbod, terwijl de prijs van een fonds (netto-inventariswaarde) het resultaat is van de evolutie van de verschillende individuele aandelen in de portefeuille.

Er bestaan wel specifieke tools om de prestaties van fondsen te meten, zoals de mate waarin extra rendement ten opzichte van de index wordt gerealiseerd (alfa). Die zijn efficiënt om op lange termijn fondsen te kunnen indelen, maar ze reageren minder snel op marktschommelingen.

Tot slot is er de grafische analyse. Die analyse laat bijvoorbeeld toe een fonds te vergelijken binnen zijn eigen categorie en met zijn referentie-index. Die grafieken zijn beschikbaar op tal van gespecialiseerde gratis websites, zoals Tijd.be/fondsen.

De kosten

Tot voor kort legden de hoge in- en uitstapkosten een zware hypotheek op de rendementen van fondsen en zetten ze een rem op de frequentie waarmee ze werden verhandeld.

Maar vandaag opereren verschillende financiële spelers binnen een open architectuur (meer keuze) en hebben ze de in- en uitstapkosten op fondsen afgeschaft of tot een absoluut minimum verlaagd. Daardoor kunt u vaker in- en uitstappen zonder dat dat negatieve financiële gevolgen heeft.

Zowel distributie- als kapitalisatiefondsen hebben hun voor- en nadelen. Maar als u uw fondsenportefeuille actief beheert, zijn distributiefondsen aan te bevelen. Want zo vermijdt u de beurstaks van 1,32 procent die wordt geheven bij verkoop.

Net als bij individuele aandelen kan het ook voor (beursgenoteerde) fondsen aan te raden zijn om met limieten te werken. Bijvoorbeeld om verliezen te beperken of winsten veilig te stellen. Daarbij moet met meerdere parameters rekening worden gehouden: de mate waarin u bereid bent risico’s te aanvaarden, de beleggingshorizon en de strategie eigen aan elke belegger.

Zodra de strategie bepaald is, doet u er goed aan u daaraan te houden. Om winsten veilig te stellen stelt u het beste een ‘stop win’-limiet in, nadat u eerst zelf een interventiedrempel bepaald hebt. Zo stelt u de meerwaarde veilig en vermijdt u dat die wordt weggevaagd wanneer de beurs keert. In dat geval is een progressieve arbitrage aan te bevelen. Dat houdt in dat u een deel van uw portefeuille verkoopt bij een bepaalde koers, een ander deel bij een iets hogere koers...

Om verliezen te beperken plaatst u een ‘stop loss’-limiet, nadat u eerst een aanvaardbare minwaardedrempel hebt bepaald. Wanneer de interventiedrempel bereikt is, verkoopt u best meteen alle deelbewijzen ineens.

Stop loss en stop win zijn tools die u gelijktijdig kunt gebruiken. Zodra u de drempels bepaald hebt, is elke beslissing losgekoppeld van emotie. Bovendien hoeven niet-professionele beleggers de markten dan niet dagelijks meer op te volgen.

Let op: die limieten zijn voor fondsen niet zo evident. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen klassieke, niet-beursgenoteerde fondsen en beursgenoteerde indexfondsen of trackers. Aangezien die laatste beursgenoteerd zijn, kan er bij de meeste banken met limieten gewerkt worden.

AXA, Generali en Delta Lloyd gebruiken de stop loss voor hun niet-genoterde fondsen, maar alleen bij verzekeringsproducten van het type tak 23. In sommige gevallen gaat het zelfs over een zogenaamde dynamische stop loss: op basis van een vooraf bepaald percentage (5, 10, 20 procent....) wordt de interventiedrempel elke dag opnieuw vastgelegd, waardoor u zowel verliezen kunt beperken als winsten veiligstellen.

Via de geavanceerde orders kunt u interventiedrempels instellen voor de verkoop of aankoop van fondsen.
BinckBank
Eddy Van Geyte

De Belgische bankplatformen bieden over het algemeen niet de mogelijkheid om voor niet-genoteerde fondsen een stop loss-order in te stellen. Een uitzondering daarop is het platform van Binck Bank. Via de geavanceerde orders van de bank kunt u interventiedrempels instellen voor de verkoop of aankoop van alle fondsen. ‘Wat u kan doen, is een bepaalde voorwaarde toevoegen - bijvoorbeeld een index die onder een bepaald niveau duikt - die bepaalt wanneer uw order verwerkt zal worden’, zegt woordvoerder Eddy Van Geyte.

Ook Belfius biedt het limietensysteem in een bepaalde vorm aan. ‘Klanten van Belfius kunnen gebruikmaken van een soort drempelsysteem, maar alleen voor lock-fondsen. Bij de aankoop van fondsen uit het lock-gamma kiest de klant voor een percentage dat wordt toegepast op de inventariswaarde, waardoor hij een interventiedrempel voor een verkooporder kan bepalen’, zegt Ulrike Pommée, woordvoerster van Belfius. KBC biedt niet de mogelijkheid om met limieten voor fondsen te werken, maar de bank biedt wel fondsen aan die zelf een bodembewaking hebben ingebouwd.

Wie een fondsenportefeuille bezit, maar klant is bij een bank die geen limieten aanbiedt, volgt best regelmatig zijn fondsen op. Hou er rekening mee dat u een fonds verkoopt tegen de volgende inventariswaarde, niet tegen de al bekende inventariswaarde. Bij sommige fondsen moet uw order voor 12 uur ’s middags bij de bank zijn om nog verwerkt te worden tegen de inventariswaarde van de volgende dag.

Nog een belangrijke kanttekening: fondsen of trackers zijn niet onderworpen aan de speculatietaks die de regering-Michel begin dit jaar heeft ingevoerd. Die taks van 33 procent wordt geheven op de meerwaarde bij verkoop van aandelen of andere financiële instrumenten binnen zes maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud