Aandeel Barco op hoogste peil in 20 jaar

Barco-CEO Jan De Witte. ©BELGA

De sterke verkoop en dito marge van ClickShare charmeren analisten en stuurden het aandeel naar de hoogste koers sinds 1999.

Op de Brusselse beurs trok Barco  donderdag een spurt van 14 procent naar 125,2 euro. We moeten twee decennia terug in de tijd gaan om een hogere beurskoers te vinden. 

De spurt komt er na de sterke jaarresultaten. CEO Jan De Witte verraste vooral met een fors hogere winstmarge van 12 procent, 5 procentpunten beter dan vier jaar eerder. Een bewijs dat de besparingen die De Witte de voorbije jaren doorvoerde, vruchten afwerpen. 

Enige bemol is de omzet, die voor het tweede jaar op rij vlak evolueerde. Maar ook hier belooft de CEO vanaf 2019 beterschap met een groei van zo'n 5 procent, bij een verdere verbetering van de marges.

Een haalbare doelstelling, denkt ING-analist Mark Hesselink. 'Barco is doorgaans erg conservatief in het begin van het jaar. Zowel in 2017 als in 2018 mikte het management initieel op een verbetering van de marge met 1 procentpunt, om uiteindelijk het dubbele af te leveren.'

'Verbluffend'

Guy Sips, analist bij KBC Securities, wijst vooral op de 'verbluffende' prestatie van de Enterprise-tak. Die afdeling krikte de omzet vorig jaar met 9 procent op en compenseerde zo bijna de slabakkende verkoop van de afdeling Entertainment, die lijdt onder de afzwakkende Chinese vraag naar projectoren voor digitale cinema. 

De sterke groei zette een hefboom op de rendabiliteit: de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) steeg met de helft naar 60,9 miljoen euro en zette zo een winstmarge van 18 procent neer. Anders gesteld: Enterprise tekent met één derde van de omzet voor de helft van de bedrijfswinst. 

Vooral ClickShare is een goudhaantje. Dat is een presentatietool die bedrijven en instellingen toelaat draadloos de verbinding te maken tussen smartphone, tablet, computer enerzijds en een groot scherm anderzijds.

Een goudhaantje dat Barco angstvallig afschermt: woensdag nog moest een Britse rivaal op bevel van een rechter zijn draadloos presentatiesysteem Clevershare, dat volgens Barco de octrooien op Clickshare schendt, weghalen van een Amsterdamse vakbeurs

Degroof Petercam-analist Stefaan Genoe denkt dat er nog rek zit op de groei van ClickShare, via de introductie van nieuwe toepassingen in de loop van 2019. De analist looft ook de vorig jaar doorgevoerde herstructureringen. 'We houden van een management dat het dak herstelt als de zon schijnt.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud