Advertentie
Advertentie

AB InBev casht 4,5 miljard op Aziatische dochter

De intekenprijs van Budweiser Brewing Company APAC bedraaagt 27 Hongkongse dollar. ©REUTERS

De beursintroductie van de Aziatische dochter van de bierreus is na Uber de grootste van het jaar, al verloopt die wel tegen de onderkant van de prijsvork.

AB InBev  brengt zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company APAC voor 27 Hongkongse dollar naar de beurs. Dat zegt 's werelds grootste brouwer in een persbericht. AB InBev casht zo op de verkoop van een minderheidsbelang van 13 procent - goed voor 1,45 miljard stukken - 39,2 miljard Hongkongse dollar of omgerekend 4,5 miljard euro. 

Budweiser Brewing is de op één na grootste beursintroductie van het jaar in de wereld, na die van de taxiapp Uber op Wall Street in mei.

+52%
Een beursjaar met schuimkraag
Na een beroerd 2018 is het aandeel AB InBev in 2019 al met meer dan helft gestegen.

Voor Budweiser Brewing ging het om de tweede zit, nadat beleggers in juli niet happig bleken de prijs te betalen die de Belgisch-Braziliaanse brouwer voor ogen had. Ook nu moest AB InBev vrede nemen met de onderkant van de prijsvork, die vastgeprikt was op 27 tot 30 Hongkongse dollar. 

Na de geflopte beursintroductie in juli haalde AB InBev-CEO Carlos Brito wel een belangrijke troostprijs binnen: hij kon de Australische dochter - die oorspronkelijk deel zou uitmaken van Budweiser Brewing - apart verkopen aan het Japanse Asahi en dat tegen een prijs die analisten unisono als erg stevig omschreven. De Japanners waren bereid 10 miljard euro te betalen, 15 keer de brutobedrijfswinst van de Australische brouwer. 

Schulden afbouwen

AB InBev wil de opbrengst gebruiken om de schulden, die na de overname van SABMiller in 2016 zijn opgelopen tot meer dan 100 miljard dollar, af te bouwen. Onrust over de schuldenlast trof het aandeel in 2018 midscheeps, maar dit jaar is het aandeel al met ruim 50 procent hersteld. 

De biergigant nam zelf de belangrijkste zorgen over de schuldenberg weg met de moeder aller schuldherschikkingen en slaagt er ook voor het eerst in jaren in meer bier te verkopen.

En dankzij de bocht die de Amerikaanse centrale bank begin dit jaar nam zijn heel wat groeimarktmunten, cruciaal voor de cashflow van AB InBev, aan de beterhand tegenover de Amerikaanse dollar, veruit de belangrijkste munt voor de schulden van de groep. 

Deals? 

Het beurshuis Jefferies raamt dat de schulden van de groep na de beursgang en de verkoop van de Australische dochter nog 3,4 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zullen belopen, tegenover 4,2 keer nu. 

Ook al benadrukt AB InBev dat de opbrengst naar een versnelde schuldenafbouw gaat, toch denkt Jefferies-analist Edward Mundy dat de bierreus met een aparte notering voor zijn Aziatische tak kansen zal krijgen om deals te sluiten.

'We zien bijvoorbeeld mogelijkheden rond San Miguel (de Filipijnse brouwer die deels in handen is van het Japanse Kirin, red.) en Thaibev (de brouwer van het Thaise Chang-beer, red.). En buiten Azië biedt Castel een opportuniteit.' AB InBev controleert sinds de overname van SABMiller 20 procent van de belangrijke Afrikaanse bierpoot van die discrete Franse groep.

'AB InBev heeft traditioneel om de vier jaar een grote deal gesloten - 2004, 2008, 2012 en 2016. En nu laatste synergieën stilaan uit de SABMiller-deal gewrongen zijn, kijkt de markt uit naar de volgende deal', besluit Mundy.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud