Beursgang Aziatische dochter AB InBev kan oplopen tot 6 miljard euro

©EPA

AB InBev kan tot 6 miljard euro binnenrijven bij de beursgang van Budweiser Brewing Company APAC. De bierbrouwer houdt immers de mogelijkheid open om extra aandelen te verkopen.

AB InBev biedt 1,3 miljard aandelen aan van Budweiser Brewing Company APAC tussen 27 en 30 Hongkongse dollar per stuk. Dat impliceert een operatie van 37,9 miljard Hongkongse dollar, of omgerekend 4,4 miljard euro.

De beursgang omvat ook een zeldzame clausule waarbij AB InBev kan beslissen tot 40 procent meer aandelen te verkopen. Als de bierbrouwer maximaal gebruikmaakt van die optie en de aandelen aan de bovenkant van de prijsvork kan verkopen, dan loopt tot de opbrengst op tot liefst 6 miljard euro (of 6,6 miljard dollar).

Tweede grootste

Sowieso tekent Budweiser Brewing Company APAC voor de tweede grootste beursgang van het jaar, na die van de taxiapp Uber in mei (8,1 miljard dollar). AB InBev wil de opbrengst gebruiken om de schulden, die na de overname van SABMiller in 2016 zijn opgelopen tot meer dan 100 miljard dollar, af te bouwen. 

Jan Craps, de CEO van Budweiser Brewing Company APAC. ©Bloomberg

Daarmee is de maximale omvang van deze transactie een derde kleiner dan die van de geplande beursgang begin juli, die werd afgeblazen. AB InBev verwees toen naar 'marktomstandigheden', experts hadden het eerder over de rijkelijke waardering. Sindsdien heeft AB InBev de Australische divisie uit de transactie gehaald en apart verkocht aan het Japanse Asahi.

Het Singaporese staatsfonds GIC wordt een hoeksteeninvesteerder met een belang van 1 miljard dollar, meldt Dow Jones. De inschrijvingen op de nieuwe aandelen starten woensdag. Vanaf 30 september moet Budweiser Brewing Company APAC op de beurs van Hongkong noteren.

BBC APAC wordt geleid door een Belgische CEO, Jan Craps.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud