'AB InBev zal dividend moeten verlagen'

Analisten denken dat AB InBev een deel van zijn dividend moet inslikken om aan verdere schuldafbouw te doen. ©BELGA

Analisten vinden het geen verrassing dat AB InBev zijn winstverwachting inslikt. Een prangender probleem is dat de schuldgraad weer zal oplopen. 'Het voorgestelde dividend lijkt daarom onhoudbaar.'

Analisten wijden hun ochtendrapporten dinsdag in grote mate aan de jaarresultaten en de winstwaarschuwing van AB InBev . 'Het inslikken van de winstprognose is allerminst een verrassing', klinkt het bij de meesten. 'Wegens de sterke blootstelling van de bierreus aan de internationale handel is dat logisch. We verlagen onze volumeverwachting voor alle regio's en gaan uit van een krimp van 5 procent in de verkoop', zegt Degroof Petercam.

Meer zorgen maken analisten zich over de gevolgen van het coronavirus op de schuldafbouw. Met een schuldherfinanciering van 16 miljard dollar en de beursgang van zijn Aziatische bedrijfstak afgelopen zomer probeerde de bierbrouwer de groeiende zorgen bij beleggers weg te nemen. Maar het coronavirus bedreigt dat proces.


'We verwachten, zelfs met de geplande verkoop van de Australische tak en een serieuze terugval van de investeringen, dat de schulden 4,8 keer de winst zullen belopen. Onze eerdere schatting ging uit van 3,5 keer de winst', zegt analist Fernand de Boer van Degroof Petercam.

De schuldgraad blijft zelfs na de geplande verkoop van de Australische tak een heikel punt. Wij schatten de kans groot op een dividendverlaging.
Fernand de Boer
Analist Degroof Petercam


'We benadrukken wel dat AB InBev geen convenanten heeft en een relatief licht terugbetalingsschema de komende jaren (3 miljard dollar in 2020, 2 miljard dollar in 2021). De schulden vormen op zichzelf dus geen probleem, behalve dat ze investeerders weghouden die niet in bedrijven met een zware schuldenlast mogen investeren', zegt De Boer.

Dividend

Toch zal de schuldgraad een groot struikelblok blijven, zegt Degroof. Het beurshuis verwacht dat de bierreus zijn slotdividend zal verlagen. Op 29 april zullen de aandeelhouders stemmen over het voorgestelde slotdividend van 1 euro. Samen met het in november uitbetaalde interim-dividend van 0,8 euro per aandeel zal het totale dividend 1,80 per aandeel bedragen. Degroof Petercam verwacht dat AB InBev zijn totaaldividend zal verlagen van 1,80 euro naar 1 euro om extra geld in schuldafbouw te kunnen steken.

Degroof Petercam verwacht dat AB InBev nog langere tijd een korting moet dulden en verlaagt het koersdoel fors met 38 (!) procent van 80 euro naar 50 euro. Het advies blijft houden. KBC Securities verlaagt zijn koersdoel van 90 euro naar 80 euro en houdt de bierreus op de kooplijst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud