Achterblijvers tillen Bel20 naar hoogste peil in twaalf weken

Een rally van achterblijvers tilt de Bel20 boven het niveau van voor de lockdown. ©Dieter Telemans

De Bel20 klom in een week tijd 10 procent hoger. De Brusselse graadmeter torent daarmee huizenhoog uit boven andere Europese indexen. Reden? De achterblijvers trekken eindelijk een sprintje.

De Bel20   dikte sinds Hemelvaartsdag met 300 punten aan in een scherpe rally (+10%). De sterindex geeft daarmee zijn Europese broertjes het nakijken. De beurswinsten waren in dezelfde periode veel gematigder in Frankrijk (+5,5%), Nederland (+1,2%) en Duitsland (+5,4%). 

De inhaalbeweging is in grote mate te danken aan een sterke prestatie van de banken, die goed zijn voor een vijfde van de beurswaarde in de Bel20.

De wederopstanding stuwt de Bel20 naar 3.200 punten, zowat het peil van 11 maart, niet lang voor de lockdownmaatregelen in Belgiƫ van kracht werden en de Bel20 op 17 maart naar een dieptepunt kelderde. Nederland staat al langer weer op prelockdownniveau. In Amsterdam noteren verhoudingsgewijs meer coronawinnaars. De betaalverwerker Adyen en de beursarbiter Flow Traders zijn typerende voorbeelden van bedrijven die sterk wonnen sinds de virusuitbraak. Ook voor technologieaandelen, die in Nederland met onder meer ASMI en ASML sterker vertegenwoordigd zijn, is het enthousiasme de jongste week bekoeld na een sterke klim. Sinds het dieptepunt midden maart staat de Nederlandse AEX op 31 procent winst. De Bel20 hinkte lange tijd achter maar trekt nu een spurtje en noteert woensdag 29 procent boven zijn dieptepunt van 17 maart.

De inhaalbeweging is in grote mate te danken aan een sterke prestatie van de banken, die goed zijn voor een vijfde van de beurswaarde in de Bel20. KBC  won in vijf handelsdagen 21 procent. ING trok 15 hoger. Nooit eerder zagen de banken winsten van die grootteorde in zo'n korte tijdsspanne. Op jaarbasis blijft de prestatie nog afgetekend negatief. Banken gelden - meer nog dan toerismeaandelen - als de grote beursdupe in de coronacrisis. De sector ziet de slechte leningen toenemen, terwijl de rentemarges onder druk staan na de massale monetaire stimulus. Sinds midden februari verloor de Europese bankenindex vlot 44 procent. Daarvan wordt nu een deeltje weer ingelopen.

Rally van achterblijvers

Het zwaargewicht AB InBev  gaf mee richting aan de Bel20 en won in vijf handelsdagen 13,6 procent. De bierreus geldt door de sluiting van de horeca en de zware schuldenlast ook als grote verliezer in de crisis. Met een verlies van 42 procent sinds Nieuwjaar is de brouwer de slechtste jaarpresteerder in de Bel20 na ING (-43% sinds Nieuwjaar). De koers veerde deze week op nu de heropening van de horeca in steeds meer landen concreter wordt. Forse aankopen van de Braziliaanse aandeelhouder gaven extra rugwind.

Een andere coronaloser die komt bovendrijven, is Ageas . De verzekeraar dikte 7,4 procent aan in vijf dagen, terwijl hij sinds de uitbraak van het virus op 40 procent verlies zit. Ook GBL valt terug in de gratie van beleggers en won 8 procent in de jongste dagen nadat het sinds januari een kwart van zijn beurswaarde had prijsgegeven.

De kwantumsprong van het biotechbedrijf Argenx na een ijzersterke update was dinsdag de kers op de taart.

Ook op de brede markt trekken de verliezers de kar. Econocom , dat IT'ers uitleast aan bedrijven, stond tijdens de lockdown overal voor gesloten deuren. Nu bedrijven back to business gaan, wint de informaticadienstverlener 12 procent in luttele dagen tijd. Aankopen van topman Jean-Louis Bouchard geven extra vuurkracht.

Omgekeerd geldt dezelfde beweging. De weinige Bel20-aandelen die wel wonnen bij de crisis nemen niet of in mindere mate deel aan de rally. Colruyt, Sofina en UCB, die op jaarwinst staan, bleven in de voorbije dagen eerder stabiel of verloren terrein.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud