Advertentie

Activist eist vernietiging benoemingen Nationale Bank

Jaak Van Der Gucht ©JONAS ROOSENS_IMAGEGLOBE

Er zitten te weinig vrouwen in de regentenraad van de Nationale Bank en daarom zijn recente benoemingen en jaarrekeningen niet wettig. Dat zegt Jaak Van Der Gucht.

Activist Van Der Gucht geeft de strijd tegen de Nationale Bank niet op en lanceert een nieuwe juridische procedure. Hij zegt dat de directie en de regentenraad van de Nationale Bank niet voldoen aan de wettelijke vereisten omdat er te weinig vrouwen in zetelen.

Het wetboek van vennootschappen bepaalt dat in beursgenoteerde bedrijven sinds begin 2017 ten minste een derde van de bestuurders van een ander geslacht moet zijn dan de overige leden. De regentenraad van de Nationale Bank heeft min of meer dezelfde bevoegdheden als de raad van bestuur van een gewone onderneming. Slechts één van de 16 leden van de regentenraad is een vrouw.

Eisen

Aangezien de regentenraad van de Nationale Bank volgens Van Der Gucht niet correct is samengesteld zijn sommige beslissingen niet wettelijk. Hij heeft de Nationale Bank gedagvaard en heeft drie eisen.

In de eerste plaats eist Van Der Gucht de vernietiging van de jaarrekeningen van 2016 en 2017. Voorts eist hij de vernietiging van de benoemingen van gouverneur Pierre Wunsch, van de directeurs Jean Hilgers en Steven Vanackere en van de regenten Yves Prete, Cédric Frère, Eric Mathay, Robert Verteneuil, Danny Van Assche en Edwin De Boeck. Ten slotte eist Van Der Gucht de schorsing van de voordelen die gekoppeld zijn aan de bestuursmandaten van alle 16 leden van de regentenraad.

Wetsvoorstel

De Nationale Bank zegt in een reactie dat ze de klacht onderzoekt. Ze merkte eind vorig jaar bij de benoeming van Vanackere op dat de verplichting om minstens één derde vrouwelijke bestuurders te hebben niet op haar van toepassing is. Dat zal wellicht veranderen. De kamercommissie Financiën heeft vorige week een wetsvoorstel goedgekeurd dat bepaalt dat de regentenraad van de Nationale Bank vanaf 18 mei 2020 minstens een derde leden moet hebben ven een ander geslacht dan de overige leden.

Van Der Gucht zegt dat hij in de komende weken nog een actie plant, maar wil daarover nog niets kwijt. Het is niet de eerste keer dat hij de Nationale Bank aanvalt. De activist eist al enkele jaren een correctie van de jaarrekening. Hij  vindt dat de meerwaarden op goud een onderdeel zijn van het eigen vermogen en toebehoren aan de aandeelhouders. Hij verloor een rechtszaak daarover maar ging in beroep.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud