Advertentie

Activist eist vertrek Solvay-CEO Kadri

Ilham Kadri ©BELGA

De activistische aandeelhouder Bluebell Capital wil dat CEO Ilham Kadri vertrekt bij Solvay. Het fonds verwijt Kadri de milieuproblemen in een Italiaanse fabriek niet aan te pakken.

Dat blijkt uit een brief die Bluebell Capital Partners schreef aan Nicolas Boël, de voorzitter van het chemiebedrijf.  Bluebell hekelt dat Kadri de milieuproblemen aan de Toscaanse kust bij Rosignano niet zou aanpakken. Daar heeft Solvay een sodiumcarbonaatfabriek. Volgens Bluebell loost Solvay er chemisch afval in zee. Solvay heeft dat altijd ontkend, en stelt dat het alleen ongevaarlijke, niet-giftige en natuurlijke materialen naar zee afvoert.

De Solvay-fabriek aan de Toscaanse kust.

Bluebell kaartte de problematiek vorig jaar aan, wat een groot artikel in de Britse krant Financial Times opleverde. 'Rosignano lijkt een ongerepte Caraïbische badplaats, maar dat schijnbare paradijs is een illusie. Het is een open stortplaats voor industrieel chemisch afval van Solvay', zei Guiseppe Bivona, de medeoprichter van Bluebell, toen.

Sneeuwwit slib

Solvay reageerde dat het aan alle milieu-eisen voldoet, al zijn de lozingen zichtbaar. Het slib is sneeuwwit door de kalk en gipsresten die erin zitten. Intussen is de fabriek samen met hele sodatak ondergebracht in een aparte entiteit. Volgens sommigen met de bedoeling ze te kunnen verkopen.

lham Kadri heeft de volledige steun van de raad van bestuur als CEO.
Nicolas Boël
Voorzitter Solvay

De positie van Kadri lijkt echter veilig. 'lham Kadri heeft de volledige steun van de raad van bestuur als CEO', stelt voorzitter Boël in een reactie. 'Sinds haar benoeming in 2019 heeft ze doortastende maatregelen genomen om de strategie van het bedrijf vorm te geven en de portfolio af te stemmen op sterke duurzaamheidstrends. Als gevolg daarvan maakt Solvay zijn belofte waar om waarde te creëren voor aandeelhouders, klanten en alle stakeholders.'

Danone

Het is niet de eerste keer dat Bluebell het vertrek van toplui eist. Begin dit jaar vroeg het activistische beleggingsfonds dat Danone-topman Emmanuel Faber zou opstappen, omdat die te weinig maatregelen zou hebben genomen waardoor Danone achterop begon te hinken tegenover rivalen als Nestlé en Unilever. Faber is intussen vervangen door Antoine de Saint-Affrique.

Bluebell is slechts een kleine speler. Volgens Financial Times beheert het fonds ruim 60 miljoen euro. Het fonds werkt vaak samen met de veel grotere Amerikaanse activistische investeerder Elliot Management. Bluebell zegt geen financieel gewin te willen nastreven, maar de greenwashing door multinationals wil aanpakken . Het fonds bezit slechts één aandeel Solvay, genoeg om op de algemene vergadering vragen te kunnen afvuren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud