Activist lanceert cassatieprocedure tegen Nationale Bank

Jaak Van Der Gucht. ©Emy Elleboog

Jaak Van Der Gucht wil via zijn actie de weg openhouden voor een procedure bij het Europees Hof van Justitie.

De activist Jaak Van Der Gucht lanceert bij het Hof van Cassatie een nieuwe juridische procedure tegen de Nationale Bank. Hij zegt dat in het arrest van het hof van beroep van Brussel fouten staan.

'Het hof van beroep stelt dat gerealiseerde meerwaarden op goud altijd op een onbeschikbare reserve moeten worden geboekt. Dat klopt niet. Op de algemene vergadering van 2016 heeft directeur Tom Dechaene bevestigd dat alle meerwaarden die niet via een arbitrage naar andere externe reserves worden gerealiseerd, deel uitmaken van de vrij te bestemmen jaarwinsten.' Van Der Gucht vindt dat hij als aandeelhouder recht heeft op een deel van de meerwaarde op goud.

Het hof van beroep oordeelde in oktober dat de jaarrekening van de Nationale Bank correct is. Van Der Gucht had enkele aanpassingen geëist. Hij zegt dat meerwaarden op goud moeten worden geboekt bij het eigen vermogen in plaats van bij de overige passiva.

We willen de weg openhouden voor een mogelijke procedure voor het Europees Hof van Justitie.
Jaak Van Der Gucht
Activist en aandeelhouder Nationale Bank

De cassatieprocedure moet volgens Van Der Gucht vooral de weg openhouden voor een mogelijke procedure voor een Europese rechtbank. 'De stap naar Europa is alleen mogelijk als in België alle rechtsmiddelen zijn uitgeput.'

Van Der Gucht heeft nog twee andere zaken lopen tegen de Nationale Bank. Hij eist de vernietiging van de benoeming van onder meer gouverneur Pierre Wunsch, omdat volgens hem te weinig vrouwen in de bestuursorganen zetelen. Voorts betwist de activist bij de Raad van State de winstverdeling van 2018, omdat de staat een 'buitenmatig voordeel' geniet tegenover andere aandeelhouders. Tot nu hebben hij en andere activisten alle rechtszaken tegen de Nationale Bank verloren.

Intussen hebben meer dan 20 aandeelhouders de vzw Respect opgericht om hun belangen te verdedigen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud