Activist Nationale Bank begint rechtszaak voor Europees Hof

Jaak Van Der Gucht. ©JONAS ROOSENS_IMAGEGLOBE

Jaak Van Der Gucht, een ontevreden aandeelhouder van de Nationale Bank, heeft klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat bleek maandag op de algemene vergadering van de Nationale Bank.

De Nationale Bank kon als gevolg van de coronacrisis voor het tweede jaar op rij geen fysieke algemene vergadering houden. Maar in tegenstelling tot vorig jaar konden de aandeelhouders via een live webcast de onlinevergadering volgen en via een chatfunctie vragen stellen.

Slechts 22 aandeelhouders namen deel aan de vergadering, tegen 100 het laatste jaar voor de pandemie. De onlineformule maakte het onmogelijk de boel op stelten te zetten, zoals in de jaren tot en met 2019. Daardoor verliep de vergadering veel efficiënter en was ze na drie uur afgelopen. De vorige jaren duurden de fysieke vergaderingen doorgaans twee tot driemaal zo lang.

Slechts 22 aandeelhouders namen deel aan de algemene vergadering.

Maar dat betekent niet dat alles weer peis en vree is tussen de Nationale Bank en haar aandeelhouders. 'We hebben vernomen dat een aandeelhouder een verzoekschrift heeft ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens', zei directeur Tim Hermans.

De essentie

  • Jaak Van Der Gucht, een ontevreden aandeelhouder van de Nationale Bank, begint een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
  • Hij zegt dat de Belgische rechtbanken ten onrechte zijn klacht over de jaarrekening van de Nationale Bank hebben verworpen.
  • De algemene vergadering duurde dankzij de onlineformule veel minder lang dan normaal.
  • Slechts 22 aandeelhouders namen deel aan de algemene vergadering.

Het gaat om Jaak Van Der Gucht. De aandeelhouder en activist heeft de jongste jaren verscheidene juridische procedures gevoerd tegen de Nationale Bank. Hij eiste onder meer een correctie van de jaarrekening van de Nationale Bank, omdat die niet duidelijk maakt of de meerwaarde op de goudverkopen tot het eigen of vreemd vermogen behoort. Van Der Gucht beklemtoont dat de meerwaarde op goud eigen vermogen is en eigendom is van alle aandeelhouders.

Hof van Cassatie

De rechtbank van koophandel van Brussel, het hof van beroep van Brussel en het Hof van Cassatie hebben allemaal de eisen van Van Der Gucht verworpen. Daarom wendt de activist zich nu tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij viseert de Belgische staat, omdat een verzoekschrift tegen een staat moet zijn gericht.

De Belgische staat is de grootste aandeelhouder van de Nationale Bank. Van Der Gucht zegt dat de staat wordt bevoordeeld tegenover de andere aandeelhouders.

Het Hof van Cassatie schendt het recht op een eerlijk proces en het eigendomsrecht.
Jaak Van Der Gucht
Activist en aandeelhouder Nationale Bank

'Het Hof van Cassatie schendt het recht op een eerlijk proces, het eigendomsrecht en het non-discriminatiebeginsel, omdat het in zijn arrest weigert ten gronde uitspraak te doen of de meerwaarde op goud tot het eigen of vreemd vermogen behoort', zegt Van Der Gucht in het verzoekschrift dat hij op zijn website publiceert. 'Daardoor wordt het eigendomsrecht van de verzoeker aangetast.'

Van Der Gucht voert al vele jaren actie tegen de Nationale Bank maar heeft tot nu alle rechtszaken verloren. Hij heeft nog twee procedures lopen voor de Raad van State, over de jaarrekeningen en de winstverdeling van 2018 en 2019.

Aandelenportefeuille

Twee directeurs gaven op de algemene vergadering toelichting bij de aandelenportefeuille die de Nationale Bank sinds 2019 opbouwt om haar portefeuille te diversifiëren. 'We hebben 500 miljoen euro geïnvesteerd in een aandelenfonds en hebben 39 miljoen euro aan niet-gerealiseerde meerwaarden', zei Tom Dechaene.

De Nationale Bank investeerde de jongste twee jaar 500 miljoen euro in een aandelenfonds en heeft een niet-gerealiseerde meerwaarde van 39 miljoen.
Tom Dechaene
Directeur Nationale Bank

Jean Hilgers voegde eraan toe dat het fonds vooral investeert in aandelen van grote Europese bedrijven die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Het aandelenfonds wordt extern en passief beheerd. De Nationale Bank wil niet meedelen wie de beheerder is. De obligatieportefeuilles in euro werden afgebouwd.

Georges Van Keerberghen (ondervoorzitter Boerenbond), Thierry Bodson (voorzitter ABVV), Géraldine Thiry (professor economie ICHEC), Louise Fromont (onderzoekster ULB) en Helga Coppen (nummer twee SERV) werden verkozen tot regent. De regenten Marc Leemans (voorzitter ACV) en Pieter Timmermans (topman VBO) kregen een nieuw mandaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud