Afsplitsing kantoren moet beurskorting Cofinimmo verlagen

Een kantoorgebouw van Cofinmmo in de Brusselse Wetstraat. ©Cofinimmo

De Belgische analisten herhalen unaniem hun koopadviezen voor Cofinimmo, nadat de vastgoedgroep haar kantoren heeft afgesplitst. Het is een manier om sneller te groeien in zorgvastgoed.

Het is een oud zeer: Cofinimmo is een van de grootste eigenaars van zorgvastgoed in Europa, maar noteert op de beurs met een flinke korting tegenover zuivere spelers in die sector. Terwijl Aedifica tegen 26 keer zijn operationele cashflow noteert, is dat bij Cofinimmo slechts 17 keer door de aanwezigheid van kantoren, die minder goed in de markt liggen.

Met de operatie die Cofinimmo woensdagavond aankondigde, kan de waarderingskloof verminderen. De groep splitst haar 77 kantoorgebouwen, goed voor 1,4 miljard euro en 30 procent van de portefeuille, af in een dochter. Het kapitaal wordt opengesteld voor externe aandeelhouders. Cofinimmo wil de controle behouden, maar kan een deel verkopen en zo geld ophalen om ergens anders te investeren.

'De operatie wordt pas eind 2021 afgerond en heeft geen directe financiële impact. Maar dit laat Cofinimmo toe zijn kapitaal sneller te recycleren en meer te groeien in zorgvastgoed', stelt het beurshuis Kepler Cheuvreux.

Voorspelbare cashflows

Contracten in het zorgvastgoed hebben een langere looptijd en genereren meer voorspelbare cashflows.
Joachim Vansanten
Analist KBC Securities

'Een groter gedeelte gezondheidszorg is positief voor de waardering', stelt KBC Securities. 'Contracten in het zorgvastgoed hebben een langere looptijd en genereren meer voorspelbare cashflows. Op lange termijn zien we Cofinimmo naar een pure zorgspeler evolueren.'

Het beurshuis Degroof Petercam denkt dat de operatie een beter licht kan doen schijnen over de kantoorportefeuille, die relatief goede prestaties neerzet. Het beurshuis sluit een beursgang van de kantoordochter niet uit.

Voor de kleine beleggers komt een toetje dichter bij: zodra zorgvastgoed de grens van 60 procent van de portefeuille overschrijdt, halveert de dividendtaks voor de Cofinimmo-aandelen van 30 naar 15 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud