Argenx 7 miljard euro waard na cruciale update

De weg ligt open voor Argenx om efgartigimod in 2021 naar de markt te brengen. ©Dieter Telemans

Argenx knalt dinsdag 16 procent hoger op de beurs en rondt de kaap van 7 miljard euro beurswaarde. Nieuwe data brengen het goudhaantje van de Gentse biotechgroep op een zuchtje van de markt.

In de bepalende fase 3 van het onderzoek boekt Argenxeen belangrijke doorbraak met zijn middel efgartigimod bij de behandeling van myasthenia gravis (ernstige spierzwakte). Twee op de drie behandelde patiënten met de immuunziekte zagen na de behandeling met het middel een verbetering van hun klachten. Bij de testgroep die het placebo toegediend kreeg, zag slechts 30 procent een verbetering.

Deze data zijn uiterst bemoedigend. Het middel kan de levenskwaliteit van mensen met ernstige spierzwakte sterk verbeteren.
James Howard
Hoofd neurologie Universiteit van North Carolina
De resultaten ogen erg indrukwekkend. Niet minder dan 40 procent van de gevallen vertoonde na de behandeling zelfs helemaal geen symptomen meer.  

'Deze data tonen een zeer sterke respons op het middel bij patiënten met myasthenia gravis en wijzen op een zeer gunstige verdraagbaarheid', aldus James Howard, de Amerikaanse neuroloog die het onderzoek met efgartigimod aan de universiteit van North Carolina leidt. 'De data zijn uiterst bemoedigend en kunnen de levenskwaliteit van patiënten die aan spierzwakte lijden gevoelig verbeteren.'

Weg open

Op basis van de testresultaten zal Argenx nog voor het jaareinde een markttoelating voor efgartigimod aanvragen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. De weg naar vermarkting in 2021 lijkt daarmee helemaal open te liggen.

De resultaten komen vroeger dan verwacht. Argenx mikte op 'midden dit jaar' om de cruciale update te kunnen geven. Ook voor de strijd tegen de bloedziekte ITP lopen in de derde klinische fase tests rond efgartigimod, daarnaast zijn er met hetzelfde middel tot nog toe beperktere onderzoeken (tweede fase) rond de huidziekte pemphigus vulgaris (PV) en de zenuwziekte CIDP. Later dit jaar volgt een 'vijfde indicatie', belooft Argenx. 

Door de brede uitrol van het middel over meerdere ziektebeelden wordt het middel bij beleggers met meer dan gewone belangstelling gevolgd. ‘Ik neem het woord blockbusterpotentieel niet graag in de mond, maar als je de verschillende indicaties samentelt, kunnen we er wel komen’, zei CEO Tim Van Hauwermeiren eerder. Beleggers namen daar al een stevig voorafje op: de beurskoers van Argenx explodeerde en is in twee jaar verdubbeld. 


In reactie op het nieuws knalt het aandeel van Argenx 16 procent hoger. Het duurde 20 minuten voor een stabiele koers gevormd raakte. De koerssprong brengt de beurswaarde van het biotechbedrijf boven 7 miljard euro.

Argenx houdt dinsdag om 14.30 uur een conferencecall om de resultaten toe te lichten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud