Baanwinkelspecialist Retail Estates pompt 100 miljoen in Nederland

CEO Jan De Nys van Retail Estates. ©Benjamin Brolet

Retail Estates koopt in één klap 56 winkelpanden in Nederland.

Retail Estates , de gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in winkelpanden, investeert 97 miljoen euro in Nederland. Het koopt 56 winkelpanden in Breda, Naaldwijk en Zaandam. Het retailpark Woonboulevard in Breda telt alleen al 31 panden. De winkels zijn volledig verhuurd en goed voor een aanvangsrendement van 7 procent.

Het Belgische bedrijf neemt de winkels over van een institutionele belegger. Retail Estates financiert de transactie voor 40 miljoen euro met een banklening, de rest wordt mogelijk via nieuwe aandelen betaald. De verkoper kan tot 27 juni kiezen tussen een inbreng van gebouwen - waardoor hij nieuwe aandelen krijgt - of een uitbetaling in cash - in dat geval gebeurt de financiering via een lening. Als de verkoper kiest voor nieuwe aandelen, worden die op 27 juni uitgegeven tegen 68,425 euro per aandeel en delen de nieuwe aandelen vanaf 1 april in de winst. 

In amper twee jaar heeft de groep van Jan De Nys liefst 421,8 miljoen euro gestopt in de Nederlandse expansie, goed voor 218 winkelpanden op 13 locaties. De expansie zette het afgelopen jaar een turbo onder de resultaten.

De opmars van Retail Estates is best te verklaren. 'Terwijl het aanvangsrendement in Nederland op 7 procent ligt, is dat in België maar 5,5 procent meer', benadrukt De Nys. 'In ons land is de consolidatie van de sector al veel verder gevorderd.'

De groep rond De Nys profiteert ook van het feit dat geen enkele Nederlandse speler zich profileert als de grote consolidator. Die rol neemt Retail Estates met genoegen op zich.

Net als WDP (logistiek), Montea (logistiek) en Xior (studentenhuisvesting) kan Retail Estates rekenen op veel gunstigere financieringsvoorwaarden dan Nederlandse spelers. De Belgen kunnen zich financieren tegen  1,5 procent en moeten veel minder garanties bieden. Nederlandse bedrijven moeten 3,5 procent rente ophoesten.

Het aandeel Retail Estates - dat sinds april 2018 ook in Amsterdam noteert - opende dinsdag stabiel.

CEO Talks | Jan De Nys van Retail Estates

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud