Balta neemt vlucht vooruit na brexitdeal

De Europese aandelenbeurzen trekken hoger na de brexitdeal. ©Bloomberg

De Europese aandelenbeurzen trokken prompt hoger na het nieuws van de brexitdeal maar enkele uren later bekoelde het enthousiasme. Op Euronext Brussel profiteert vooral tapijtenproducent Balta.

Het akkoord over de Britse uitstap uit de Europese Unie zette de Europese beurzen op winst. De Bel20   klom 1 procent in het groen kort na de bekendmaking. De brexitrally bleek evenwel van korte duur. In de namiddag vlakten de winsten weer af tot 0,4 procent. De belangrijkste graadmeter van de Londense aandelenbeurs, de FTSE 100, zag de winst ook halveren tot 0,5 procent.

De koersreactie is eerder bescheiden omdat beleggers een deal al in de koersen hadden ingeprijsd. Bovendien is het allesbehalve zeker dat het akkoord door het Britse parlement raakt. Zowel oppositieleider Jeremy Corbyn als Nicola Sturgeon, de Schotse eerste minister, noemen de deal 'slechter dan die van Theresa May'.

Opluchtingsrally

Op de beurs van Brussel houden enkele bedrijven die veel naar het Verenigd Koninkrijk exporteren een opluchtingsrally.

De grootste winnaar is de tapijtenproducent Balta  , die een vijfde van zijn omzet in het Verenigd Koninkrijk draait. Balta veerde vlak na het nieuws met 10 procent op. Het won in één klap 9 miljoen aan beurswaarde. In de loop van de dag kalfde de winst af tot 7 procent. De teller staat zelfs met de koerswinst nog altijd uitgesproken negatief. De groep met hoofdzetel in het West-Vlaamse Sint-Baafs-Vijve noteert 21 procent lager dan in januari. 

Recticel  trok 1,9 procent hoger. De producent van isolatiematerialen haalt 10 procent van zijn omzet in het Verenigd Koninkrijk.

De specialist in grafische software en printerkoppen Global Graphics  , dat als Brits bedrijf in Brussel noteert, won 3,2 procent. 

Lotus Bakeries  , dat ook in belangrijke mate in het land actief is, sloot dan weer met licht verlies. 

Pond

Het Britse pond verstevigt ten opzichte van de dollar, maar verzwakt ten opzichte de euro. De munt wisselt nu tegen 1,152 euro. 

Goud, dat in onzekere tijden als veilige belegging wordt gezien, daalt 0,3 procent in waarde. Ook andere zogeheten veilige havens, zoals de yen en Zwitserse frank, verliezen terrein. Obligaties gaan eveneens in de uitverkoop. De Belgische tienjaarsrente stijgt 4 basispunten tot -0,08 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud