Barclays zet domper op twee beursvedettes in zorgvastgoed

©Emy Elleboog

Het Britse beurshuis Barclays waarschuwt voor een plafond aan de groei in zorgvastgoed. Het geeft een verkoopadvies voor Aedifica en Cofinimmo.

Barclays stuurde een kritisch rapport over de sector van het zorgvastgoed naar zijn klanten. De analyse met de titel ‘Debunking the Silver Tsunami' (De vergrijzingstsunami ontmaskerd) waarschuwt voor een al te rooskleurige benadering van de sector.

Analiste Celine Huynh denkt dat er ondanks de toenemende vergrijzing stilaan sprake is van een overaanbod aan rusthuisbedden in Europa. ‘Het aantal oudere mensen dat in een rusthuis woont, is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven en is in de helft van de Europese markten zelfs dalende’, klinkt het. Barclays ziet een plafond aan de groei en verhuist bijgevolg twee Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) die in zorgvastgoed actief zijn, Aedifica en Cofinimmo, naar de verkooplijst.

Barclays stelt zich ook vragen bij de technieken waarmee de groei in de sector van het zorgvastgoed gemeten wordt. ‘We vinden het afwegen van het aantal beschikbare rusthuisbedden tegenover het aantal bejaarden bijvoorbeeld geen betrouwbare graadmeter’, zegt Huynh. ‘De keuze voor een rusthuis is immers in sterke mate cultureel bepaald. In Spanje wonen verhoudingsgewijs veel minder senioren in rusthuizen dan in België, waar er een tekort is.’

Zowel Cofinimmo  als Aedifica , die beide dit jaar stevig hoger gingen, moest terrein prijsgeven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud