Bel20 beleeft beste week in 19 jaar

De index van de Belgische steraandelen is deze week met 10,5 procent gestegen. Hij noteert al 40 procent boven het dieptepunt van 17 maart.

Beleggers zijn opvallend optimistisch geworden over (Belgische) aandelen. De beurs van Brussel steeg vrijdag voor de vijfde dag op rij. De Bel20 sloot 10,5 procent hoger dan vorige week en boekte daarmee de grootste stijging op weekbasis sinds de week van 28 september 2001, of de nasleep van de 9/11-aanvallen. Dankzij de recente remonte heeft de beursindex al iets meer dan 70 procent goedgemaakt van de zware val tussen 1 januari en 17 maart.

De Bel20 heeft al 70 procent goedgemaakt van de forse daling tussen 1 januari en het dieptepunt op 17 maart.

Specialisten zien twee belangrijke redenen voor de veerkracht van de Belgische en Europese beurzen. In de eerste plaats versoepelen veel landen in een relatief snel tempo de lockdown. In België gaan de cafés en restaurants maandag weer open en op 15 juni heropenen de Europese landen hun grenzen. Die maatregelen zullen de consumptie van de gezinnen een duw in de rug geven.

De afbouw van de beperkende maatregelen leidt voorlopig niet tot een heropflakkering van het virus en doet in veel landen de economische activiteit opveren. De Amerikaanse economie creëerde in mei al 2,5 miljoen banen, bleek vrijdag. Dat is een enorme meevaller, want economen hadden een verlies van 7,5 miljoen jobs voorspeld.

Overheidssteun

Bovendien ondersteunen de centrale banken en regeringen massaal de economie. De Europese Centrale Bank zei donderdag dat ze 600 miljard euro extra in de economie zal pompen om de rente laag te houden en de groei en inflatie op te krikken. De Duitse regering presenteerde een plan van 130 miljard euro om de consumptie en investeringen aan te zwengelen. Dat plan is ook goed nieuws voor Belgische ondernemingen die veel exporteren naar onze oosterburen. 

De aandelenmarkten kijken altijd vooruit en focussen meer op de winstvooruitzichten van volgend jaar dan die van dit jaar. Vooral conjunctuurgevoelige aandelen en andere aandelen die zware klappen kregen op de beurs maken een comeback. ING steeg deze week met liefst 22,8 procent en AB InBev met 22,1 procent. Ook Ageas (+19,6% op weekbasis), Solvay (+13,9%) en KBC (+12,9%) hebben een zeer goede week achter de rug.

De cyclische aandelen volgen met verscheidene weken vertraging de remonte van de groeiaandelen. Sommige technologieaandelen noteren al even hoog of zelfs hoger dan voor de start van de coronacrisis, omdat de pandemie zal leiden tot een versnelde digitalisering van de economie. De Amerikaanse Nasdaq flirt met het recordpeil. Ook de farma- en biotechaandelen herstelden snel omdat de pandemie de aandacht voor gezondheid heeft doen toenemen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud