Bel20 kent beste beursdag sinds begin dit jaar

De Bel20 Quotation sloot vrijdag af met een winst van 1,9 procent tot 3.727,9 punten. Dat is de beste beursdag sinds 4 januari 2019. ©BELGA

Beleggers legden vrijdag al hun hoop in een dubbele deal: een voor de brexit en een voor de handelsrelaties tussen de VS en China. Zowel Brussel als New York sloten hoger af.

De Bel20  sloot vrijdag af met een winst van 1,9 procent tot 3.727,9 punten. Dat is de beste beursdag sinds 4 januari 2019. De Euro Stoxx50, de beursgraadmeter voor de eurozone, won zelfs 2,2 procent.

Op Wall Street gaat het feestje verder: de Dow Jones  sloot 1,2 procent hoger op 26.816,59 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 1,1 procent hoger gezet op 2970,27 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij, op 8057,04 punten.

Optimisme over twee dossiers die al heel 2019 aanslepen zette de beurzen op winst. Zowel rond brexit als de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog gloorde er voorzichtige hoop op een doorbraak.

Even voor sluiting van de Amerikaanse beurzen liet de Amerikaanse president Donald Trump weten dat er een gedeeltelijke handelsdeal was bereikt met China

En de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zei eerder vrijdag 'beloftevolle signalen' te hebben gekregen over een mogelijke brexit-deal. 

Een dubbele deal zou meteen de recessievrees bij beleggers wegnemen. Dat verklaart de forse winsten vrijdag voor industriële aandelen zoals inoxproducent Aperam  (+5,7%) en Umicore  (+4,8%). Zij waren de grootste stijgers in de Bel20. 

Beleggers kregen ook nog een hoopgevend signaal uit de obligatiemarkt: de rente op tien jaar steeg in de VS weer boven de rente op drie maanden. Het omgekeerde wijst op een nakende recessie, leren de statistieken.

Vluchthavens waren vrijdag de kop van Jut. Obligaties werden verkocht. En goud werd 1 procent goedkoper.  

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud