Advertentie

Brusselse beurs kent beste dag in anderhalf jaar

©BELGA

Koopjesjagers bestormden woensdag de beurs. Ze reageren op een zekere ontspanning op de energiemarkten en hopen dat het overleg tussen Oekraïne en Rusland iets oplevert.

De Bel20 eindigde woensdag 5,8 procent hoger op 3.884,78 punten. Daarmee tekende de sterindex voor de beste dag sinds 9 november 2020 (+6,4%), de dag waarop Pfizer en BioNTech de wereld verblijdden met positieve resultaten van hun vaccin tegen het coronavirus.

Nu de zorgen over corona wegebben, tobben beleggers over de oorlog in Oekraïne en de verstrekkende gevolgen voor de inflatie en de economische vooruitzichten. Bijgevolg steekt het stagflatiespook de kop op. Tussen 10 februari - de dag voor de Amerikanen waarschuwden voor een nakende inval - en afgelopen dinsdag nam de Bel20 een duik van 11 procent. Woensdag maakte de sterindex daarvan ongeveer de helft goed.

In de Bel20 waren de meest afgeslachte aandelen de grote winnaars, zoals KBC en Solvay , die respectievelijk 11,1 en 8,5 procent hoger trokken. Hetzelfde beeld was er in Europa, met de autobouwers (+9%), de reissector (+7%) en de banken (+7%) als grote winnaars. 'Hier zijn duidelijk koopjesjagers aan het werk', zei een handelaar. De mijn- en oliebedrijven die eerder stegen als gevolg van de oorlog, zakten daarentegen met circa 2 à 3 procent.

Energieprijzen vallen terug

Mogelijk reageerden beleggers ook op een zekere ontspanning op de energiemarkt, hoewel de prijzen torenhoog blijven. De Europese aardgasprijs ligt op 154 euro per kilowattuur. Dat is 55 procent minder dan de piek van 335 euro afgelopen maandag. Een vat Brent-olie noteert rond 123 dollar, 12 procent minder dan de piek van 139 dollar maandag.

Het verdere verloop van de oorlog bepaalt of de beurzen fundamenteel de ommekeer hebben ingezet, of dat het louter om een kortstondig, technisch herstel gaat. Beleggers reageren duidelijk in functie van de berichten uit Oekraïne. Toen in de namiddag op het persagentschap Bloomberg het bericht verscheen dat 'Oekraïne klaarstond voor een diplomatieke oplossing' werden de beurswinsten nog groter.

Donderdag wordt een belangrijke dag: Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, en zijn Oekraïense tegenhanger Dmytro Koeleba ontmoeten elkaar in Turkije. Op hetzelfde moment vergadert de Europese Centrale Bank (ECB). Omdat de Russische invasie in Oekraïne de onzekerheid over de economische vooruitzichten fors heeft doen toenemen, zal de ECB wellicht vaag zijn over de afbouw van haar stimulus. Zo wil ECB-voorzitster Christine Lagarde alle opties openhouden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud