Bel20 sluit boven 4.000 punten

De Bel20 knoopte donderdag weer aan met 4.000 punten. ©Photo News

Swingende edelmetaalprijzen brengen een miljardenwinst voor Umicore binnen handbereik. De koers van de materialengroep én de hele Bel20 headbangde mee.

Volgens het blad Rolling Stone werkt Ozzy Osbourne aan een documentaire over de Rockfield Studios in Wales. In die idyllische opnamestudio in de schapenvelden zag menig snoeihard rockalbum het levenslicht.

Op Euronext Brussel was metal donderdag ook in zwang. Dankzij de stijgende metaalprijzen liet Umicore zijn horens zien. De materialengroep stuurde donderdagochtend een stevig positief winstalarm uit. De beoogde bedrijfswinst (ebit) voor het lopende boekjaar bedraagt zowat 1 miljard euro. Dat is bijna dubbel zo veel als in het voorbije boekjaar (536 miljoen euro) en ruim boven de consensusverwachting.

De stijgende prijzen van edelmetalen, met name de zilverwitte overgangsmetalen rodium en palladium (voor Mendeljev-liefhebbers: respectievelijk de atoomnummers 45 en 46), geven een veel grotere boost aan Umicore dan aanvankelijk gedacht. Ze tekenen voor een 'meevaller' van een kwart miljard euro die vooral uit de recyclagefabriek in Hoboken zal komen.

'We hebben dit onderschat', geeft Frank Claassen, analist van Degroof Petercam, ruiterlijk toe. 'De tak recycling was altijd al een beetje een black box, maar blijkt opnieuw erg winstgevend te zijn. We waren al optimistischer over die divisie dan de consensus, maar blijkbaar nog niet positief genoeg. Zelfs als we corrigeren voor de 250 miljoen aan 'exceptionele' bedrijfswinst was de prestatie sterk.' 

We waren over Umicore al positiever dan de consensus, maar blijkbaar nog niet positief genoeg.
Frank Claassen
Analist Degroof Petercam

Ook is Claassen onder de indruk van de kathodetak, die vooral aan de autosector levert. 'De verwachting is dat de bedrijfswinst verdubbelt, terwijl we voor 2021 rekening hielden met een groei van 48 procent.' 

Ook KBC Securities wisselt het geweer van schouder en plaatst Umicore opnieuw op de kooplijst met een koersdoel van 54 euro. 'We stippen wel aan dat de metaalprijzen erg volatiel zijn', zegt analist Wim Hoste. 'De huidige bonanza mogen we niet op de langere termijn extrapoleren.'

Umicore won 5,4 procent tot 50,2 euro. De Bel20 kreeg, mee dankzij een sterke dag voor KBC (+1,3%, 62,04 euro) , een stevige boost van 1,2 procent tot 4.032 punten.

Brede markt

Blikvanger

Donderdag

De Bel20 heroverde de kaap van 4.000 punten. De Brusselse graadmeter deed het met een winst van 1,2 procent iets beter dan het Europees gemiddelde. De Europese bedrijven publiceren over het algemeen puike resultaten, terwijl de Europese Centrale Bank haar stimulusbeleid voortzet.

Vrijdag

Het is om 10 uur uitkijken naar het Europese ondernemersvertrouwen. De barometer geeft een beeld van de economische activiteit in de privésector in april. Het is ook de laatste dag van het overnamebod van Orange van 22 euro per aandeel op Orange Belgium. Het heropende bod op Sioen loopt tot 27 april.

Ook Biocartis duwde het gaspedaal in. De Mechelse medtechspeler meldde een knappe volumegroei van 70 procent voor zijn cartridges. Die wisselpatronen voor het minilabo Idylla zijn de hoeksteen van het verdienmodel van Biocartis. De omzetgroei gebeurde dankzij een toegenomen vraag naar covidtesten via Idylla en een herstel van het aantal oncologietesten. Met die kwartaalprestatie zitten de Mechelaars mooi op schema voor hun jaardoelstelling: tussen 40 en 60 procent volumegroei voor cartridges. Biocartis laat ook weten dat het eind maart 108,1 miljoen euro in kas had.

Daarnaast werd een partnership met een Nederlands bedrijf aangekondigd. Skyline DX zal via Idylla een test ontwikkelen om het risico op huidmelanomen op te sporen. 'Dit soort partnerships zijn een belangrijke factor om het testmenu van Biocartis uit te breiden', zegt het beurshuis Kepler Cheuvreux, dat zijn koopadvies herhaalt.

Biocartis beleefde zijn beste beursdag sinds 11 januari met een winst van 5,8 procent naar 4,68 euro. Dat is nog altijd maar een fractie van de 11,50 euro waartegen het in 2015 naar de beurs trok.

De resultaten moeten aanzienlijk beter zijn dan vorig jaar, ondanks de hoge heffingen op de palmolieproductie in Indonesië.
Sipef

Sipef maakte de winsttiercé in Brussel compleet. De plantagegroep meldde een stevige volumegroei voor palmolie. De totale groepsproductie steeg in het eerste kwartaal naar 91.600 ton tegenover 78.500 ton een jaar eerder. De hogere palmolieproductie is vooral te danken aan de plantages in Zuid-Sumatra en in Papoea-Nieuw-Guinea, waar de oliepalmen herstelden van de vulkaanuitbarstingen in 2019.

Sipef heeft al bijna de helft (47%) van zijn voor dit jaar verwachte palmolieproductie verkocht tegen ‘in de voorbije jaren ongekende prijzen’: gemiddeld 899 dollar per ton. Een jaar eerder was op dit ogenblik 41 procent verkocht tegen gemiddeld 718 dollar. Ook voor rubber en in mindere mate thee kon Sipef hogere prijzen vangen.

Op basis daarvan en van de goede productievolumes verhoogt de plantageholding haar winstprognose. In februari stelde Sipef ‘betere resultaten’ voor 2021 in het vooruitzicht. Nu luidt het dat de resultaten ‘aanzienlijk beter’ moeten zijn dan vorig jaar, ‘ondanks de hoge heffingen op de palmolieproductie in Indonesië’.

Sipef won 3 procent tot 45,8 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud