'Bel20 kan dit jaar naar absoluut record stijgen'

Ondanks het coronavirus is het optimisme op de beurs groot.

De Bel20-index eindigde woensdag op het hoogste peil sinds eind 2007. Volgens analisten kan de Brusselse graadmeter stijgen naar een absoluut record. Al waarschuwen ze voor overdreven optimisme.

De Brusselse graadmeter vlagde woensdag af met een winst van 0,8 procent op 4.184,27 punten. Dat is boven de piek van 4.176,88 punten van 22 januari 2018. Daarmee staat de sterrenkorf op het hoogste niveau sinds eind 2007.

Voor een absoluut record moet de Bel20 nog 14 procent klimmen tot boven het record van 4.756,82 punten van 23 mei 2007. Het mandje met Belgische aandelen is dit jaar al 5,8 procent in waarde gestegen, nadat het in 2019 een mooie opwaartse rit van 22 procent had gemaakt. 

Vooral het aandeel Galapagos vuurde de afgelopen maanden het Brusselse sterrenpeloton aan. Van de 938 punten die de Brusselse beurs dit jaar al steeg, was Galapagos goed voor 213 punten.

Het biotechbedrijf presenteerde begin vorig jaar goede onderzoeksresultaten voor zijn goudhaantje filgotinib en sloot een van de meest besproken biotechdeals ooit met het Amerikaanse Gilead. Daardoor heeft het aandeel een verschroeiende rit achter de rug. Sinds kort mag Galapagos zich het grootste biotechbedrijf van Europa noemen. Met een beurswaarde boven 15 miljard euro zit het de farmagroep UCB op de hielen.

De bank-verzekeraar KBC was een tweede motor achter de Bel20-klim . KBC kwam donderdagochtend met jaarcijfers. De supermarktketen Colruyt en de luierfabrikant Ontex waren de enige indexafremmers.

Coronavirus

Volgens Patrick Casselman, een aandelenspecialist van BNP Paribas Fortis, zit er mogelijk nog meer in het vat. 'De afgelopen tien jaar kenden we een stierenmarkt op de beurs, waardoor de indexen steeds hoger trokken. Ook nu zie je veel optimisme.'

Opmerkelijk is dat de beurzen het coronavirus trotseren. Beleggers gaan ervan uit dat het virus de wereldwijde economische groei over heel 2020 niet zal fnuiken. Als dat wel gebeurt, staan de monetaire bonzen allicht klaar voor een scheut stimulus.

'De Bel20 behaalt dit jaar mogelijk een absoluut record. Ook andere indexen staan op nieuwe hoogtepunten', zegt Casselman. 

De Brusselse sterrenkorf heeft wel nog een inhaalbeweging te goed. Terwijl de Bel20 nog even van zijn hoogtepunt verwijderd is, noteert de Nederlandse AEX-index al 12 procent boven zijn oude piek. Maar het is vooral Wall Street dat de rest van de wereld het nakijken geeft. De S&P500 is sinds zijn vorige top ruim verdubbeld.

Volgens Stefaan Genoe, een analist van Degroof Petercam, liggen Europese beursindexen als de Bel20 achter op Amerika omdat er relatief weinig snelgroeiende technologiewaarden in zitten. 'De winstgroei in de VS herstelde door grote techaandelen als Amazon en Facebook . Omdat zulke aandelen vaak ontbreken in Europa, zie je dat de beurzen hier veel minder zijn gestegen. Daarnaast was er de schuldencrisis in de eurozone.'

Te veel optimisme?

Hoewel Casselman rekening houdt met een nieuw hoogtepunt voor de Bel20 in de komende maanden waarschuwt hij voor overmatig optimisme. 'Beleggers zijn zeer optimistisch en erg vergevingsgezind. Een paar weken geleden werd nog gevreesd voor een escalatie van het Iranconflict, maar dat is helemaal verdwenen. Dat is ook met het coronavirus gebeurd. De markt denkt dat het virus geen grote economische gevolgen zal hebben. Maar ik denk dat beleggers de impact onderschatten.'

De analist vreest een correctie tegen het einde van het jaar. 'Beleggers hebben redelijk wat cash aan de zijlijn, die ze willen beleggen. Ze zien elke correctie als een koopmoment, bij gebrek aan alternatieven zoals een renderend spaarboekje. Vooral technologische groeiaandelen zijn populair. Maar er komt een moment dat mensen beseffen dat de waarderingen overdreven zijn. Dat gebeurde onlangs met het aandeel Tesla . Dat verdubbelde in een maand door iets betere cijfers, maar viel stevig terug. Dat kan ook gebeuren met een hele markt', zegt Casselman.

Genoe denkt niet dat de aandelen per se overgewaardeerd zijn. 'Je moet ze afwegen tegen andere activaklassen, zoals obligaties. Door de lage rente bedraagt de risicopremie (het verschil tussen het winstrendement op aandelen en het obligatierendement, red.) in Europa 7 tot 8 procent, ondanks de hoge waarderingen. Er is simpelweg geen aantrekkelijk alternatief voor aandelen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud