Bel20 wint 20 procent sinds de start van november

De Bel20 presteert in november sterk boven het Europese gemiddelde. ©Lieven Van Assche

De Bel20 noteert ruim 650 punten hoger dan bij het begin van de maand. De anticipatie op een nieuw vaccin en de machtsovergang in de VS zetten een turbo op het beursherstel.

Zelden in de Brusselse beursgeschiedenis was het in november in deze mate hoogzomer op de beurs. De Bel20 kende dinsdag een nieuwe topdag en steeg met 3,1 procent tot 3.724 punten. De sterrenkorf staat daarmee ruim 650 punten of 20 procent hoger dan bij de start van de maand.

De hoop op een nieuw vaccin, waarbij nu drie kandidaat-vaccins in de running zijn voor een grootschalige verdeling, gaf de beurzen rugwind. In Brussel profiteerden daar vooral de lockdowngevoelige aandelen van. AB InBev was met een winst van 4 procent de een sterke stijger in de Bel20. Beleggers anticiperen op de heropening van de horeca, waar de bierreus hogere marges haalt dan met de winkelverkoop.

Kinepolis sterkte met 1,5 procent aan in een steile winstreeks. De bioscoopuitbater is in Brussel een grote winnaar in de huidige herstelrally en dikte in 30 dagen tijd met een filmische 82 procent aan.

Balta won opnieuw ruim 10 procent en was daarmee de aanvoerder van de tabellen. De producent van vloerbekleding kende in de jongste zeven handelsdagen telkens koerswinsten boven 5 procent, waarbij het aandeel in meer dan drie dagen een dubbelcijferige winst neerzet. De balans sinds november: +120%. Maar alles is relatief. Sinds het jaarbegin zit de tapijtfabrikant nog op een verlies van 13 procent.

Een andere opmerkelijke winnaar is ING dat met 8,3 procent winst zijn beste beursdag in twee weken neerzette.

Machtsoverdracht

Het vooruitzicht op een ordelijke regimewissel in de VS gaf de aandelenbeurzen extra steun. Het bericht van president Donald Trump op Twitter dat hij de protocollen in gang trapte voor de machtsoverdracht naar Joe Biden, neemt een onzekerheid uit de markt weg. De voorlopig onbevestigde berichten dat gewezen Fed-voorzitster Janet Yellen in de nieuwe regering de ministerpost Financiën zou binnenhalen, leidt tot bijkomend optimisme. Yellen zal, met een reputatie van stimulusgezinde 'duif', naar verwachting bijkomende steunmaatregelen nemen om de Amerikaanse economie te onderstutten.

Van alle Europese indexen is Brussel de grootste klimmer in november. Met een winst van 20 procent in de jongste drie weken doet de sterrenkorf het beduidend beter dan het Europees gemiddelde. De Euro Stoxx 50 won over dezelfde periode 'maar' 13 procent. Dat komt omdat er in Brussel een hoge vertegenwoordiging is van banken en meer mature industrie. Dat zijn aandelen die nu een inhaalbeweging maken ten opzichte van de 'coronaproof' technologiewaarden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud