Beleggers vrezen voor recessie

De beurzen gaan lager door recessievrees. ©AFP

Vooral de chemie- en industrieaandelen waren de kop van Jut. Defensieve aandelen bewogen hoger.

Beleggers geven dinsdag gehoor aan de rode vlag die de strandwacht van de wereldeconomie, de chemiereus BASF , hees. In hun vlucht uit cyclische aandelen zetten ze de Europese beurzen gemiddeld 0,5 procent lager. De Bel20 verloor 0,6 procent.

Maandag gaf een andere belangrijke strandwacht, maar dan voor de beurzen, een rode vlag af. Morgan Stanley zei dat het uit aandelen stapt omdat de waarderingen volgens de zakenbank te hoog zijn opgelopen. De Amerikaanse bank schroeft de aandelenbeleggingen terug tot het laagste peil in vijf jaar. Volgens analist Andrew Sheets onderschatten beleggers de slechte economische vooruitzichten.

Winstwaarschuwing

Maandag nabeurs deed ook CEO Martin Brudermüller zijn duit in het zakje. 'De G20-top van juni heeft duidelijk aangetoond dat we in het tweede halfjaar niet op een snelle verbetering moeten rekenen', zei de CEO. BASF gaf maandag een winstwaarschuwing. De bedrijfswinst zal in 2019 met zo'n 30 procent slinken door het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

De dubbele rode vlag laat beleggers dinsdag hun surfborden verruilen voor veilige schepen door conjunctuurgevoelige aandelen in te ruilen voor defensieve aandelen. Daardoor kreeg chipmaker Melexis een klap van 4,1 procent, daalde de producent van roestvrij staal Aperam  4,5 procent en gleed de chemiereus Solvay met 1,7 procent uit.

Het defensieve Elia , de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, ging 1,1 procent hoger. Ook de vastgoedspecialist Care Property Invest  veerde op met 1,6 procent. De telecomaandelen Proximus  en Orange Belgium wonnen respectievelijk 0,5 en 1,7 procent. 

In Europa leverden de grondstoffenaandelen het meest in. De staalproducenten Arcelor Mittal en Voestalpine donderden respectievelijk met 5,5 en 3,6 procent lager. De mijngroep Antofagasta dook omlaag met 3,8 procent. Daarnaast stonden de auto-aandelen in het rood. Zo slipten Renault  en Peugeot  2,3 procent lager, stapte BMW met 0,8 procent op de rem en leverde Volkswagen  0,5 procent in.

'Cijfers tweede kwartaal kunnen tegenvallen'

Beleggingsstrateeg Frank Vranken van de vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay waarschuwt voor tegenvallers. Hij denkt dat de cijfers voor het tweede kwartaal weleens slechter kunnen zijn dan verwacht. 'Het is opletten bij cyclische en exportgerelateerde aandelen', zegt Vranken. De strateeg ziet nu vooral zwakte in de industrie maar hij vreest wel voor besmettingsgevaar. 'De komende tijd zullen we zien of de zwakte in de industrie overslaat naar de dienstensector. Ook kan de kwakkelende industrie aan de consumptieve bestedingen gaan knagen.'

Vranken zit iets minder in aandelen dan gemiddeld. Verder heeft hij een grotere cashpositie opgebouwd en heeft hij goud bijgekocht. Bij aandelen geeft hij de voorkeur aan defensieve aandelen met een hoog dividendrendement.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud